Знаете какво е "бирен корем", нали? Това е формата на корема на мъжа на средна възраст, който обича да надига халбите с бира. Но какво й е на бирата? Има ли нещо специфично в нея, което да причинява затлъстяване точно в коремната област?

Учените ще ви кажат: "Абе, май няма." И все пак по-добре ще е да пиете бира отговорно, т.е. умерено. По-долу се описва каква е връзката на бирата с бирения корем:

Не е единственият виновник

Всеки, който затлъстява, се мъчи да открие само една специфична причина за това. Така се е родил митът за бирения корем и това е причината той да е толкова устойчив. Според учените обаче причината за затлъстяването в областта на корема не е само в твърде многото обърнати халби.

В проучване от 2009 г., публикувано в европейското списание за клинично хранене, се казва, че пиенето на много бира наистина води до наддаване на тегло. Няма обаче доказателства, че заради бирата пълнее точно определена зона на тялото. С други думи, коремът се издува, защото човек пълнее, но само ако това е мястото, където се натрупват тлъстините.

Друго проучване от 2003 г. установи, че се пълнее от употребата на всякакъв вид алкохол. Ако си избрал да пиеш бира, това няма отношение към темпото на наддаване, нито към зоната от тялото, която се обезформя. Ако пиеш вино или твърд алкохол, същото ще е.

А кой тогава?

И без да е пряк виновник за дебелия корем, с бирата трябва да се внимава заради калорийния прием при консумацията й. Именно допълнителния калориен прием от бирата води до складиране на мазнини под кожата в коремната област и около кръста. А биреният корем е характерен повече за мъжете, защото при тях складирането на мазнини става предимно в коремната област.

Особеното на бирата като напитка е, че се пие леко, но вкарва неусетно в тялото доста калории. А хората не следят калориите, поети чрез напитки. Те броят само калориите от храна. Една голяма чаша с бира обаче внася 150 калории. А към тях се добавя и калоричността на храната, която човек поема, за да му върви бирата - пържени картофки, чипс, ядки и пр. Все неща, които са само мезе и мнозина не смятат за истинско ядене.

Глътни го!

И тъй като биреният корем не се дължи само на бирата, ще трябва да направите много повече от това да спрете да пиете бира. Иначе няма да се отървете от него. А вие искате много да се отървете от този корем. Тлъстините в тази област на тялото са много по-опасни за здравето от тлъстините по гърба или бедрата. Те причиняват диабет, високо кръвно и сърдечни проблеми.

Нужна ви е и диета с малко калории и график за спортуване. И тогава пак ще можете да удряте по една-две бирички от време на време. Това е отговорното пиене на бира и при него бирен корем няма.