l Сега кашляме мъчително от инфекция с бокавируси.

l При ниски температури сме уязвими заради намаляването на кръвта в

лигавиците – имунните клетки също намаляват.

l Тревожен симптом при грип е синкав оттенък на лицето.

l Ваксините поевтиняват, ако се купят на едро и се пакетират на място.

l Грипът се различава от другите зимни вирусни инфекции по бързината, с

която сваля на легло, треската, болката в стави и мускули, сухата кашлица.

Това казва проф. Тодор Кантарджиев, дмн, директор на Националния център по заразни и паразитни болести със 17 национални референтни лаборатории, председател на Българската асоциация на микробиолозите, национален консултант по микробиология. Завършва медицина в София през 1981 г., до 1982 г. работи в гр. Белово, след това е научен сътрудник в Катедрата по военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, където преминава през всички йерархични нива, докато стига до върха. Има 3 специалности - “Микробиология”, “Клинична имунология” и “Епидемиология на инфекциозните болести”, и магистърска степен по здравен мениджмънт. Специализирал е многократно в престижни институти в Германия и Великобритания. Членува и е в ръководствата на наши, чужди и международни научни и професионални организации.

- Проф. Кантарджиев, колко вида инфекции мониторира Националният център по заразни и паразитни болести?

- В националния център и референтните лаборатории към него се регистрират, доказват и наблюдават постоянно повече от 60 вида инфекции с голямо значение за общественото здраве и пряко свързани с националната сигурност. Следим и за възможен внос и новопоявяващи се опасности. В зависимост от сезона и конкретната епидемиологична обстановка общественото внимание се насочва към една или друга от тях, но за специалистите всички са във фокуса на вниманието постоянно - контролът над инфекциите е част от националната сигурност. Паралелно с това следим и инфекции, които не подлежат на регистрация, но се разпространяват масово в обществото в даден момент, включително сега.

- Какви патогени откривате тези дни?

- В момента респираторните инфекции в София се дължат главно на

бокавируси,

които причиняват

инфекция

на горните

дихателни

пътища

и се манифестират с мъчителна суха кашлица .

- Това нови вируси ли са?

- Сравнително отскоро привличат вниманието на медицината - бяха открити преди няколко години от холандски учени. Всъщност се оказа, че са доста разпространени, нареждат се след риновирусите, респираторния синцитиален вирус и аденовирусите. Освен бокавируси циркулират и “обикновените” респираторни вируси, които причиняват хрема.

- А грип?

- В Националната референтна лаборатория по остри респираторни инфекции и грип към националния център от няколко седмици “търсим” грип, за да се ориентираме още при първите случаи за типовете и да може да предупредим здравните власти за какъв тип заболявания да е готова държавата и болниците. Изследваме проби от пациенти, при които е имало съмнение за грип, но засега няма потвърден случай.

- Ситуацията в Европа също ли е спокойна?

- От страните, които правят изследвания и докладват заболяванията, само скандинавските държави и Великобритания съобщават за болни от грип - общо за 321 случая. Много малко, направо незначително за територия, населявана от 500 милиона души.

- Подобно плахо начало може ли да послужи за прогноза за кротък грипен сезон?

- Не, за съжаление. Много труднопредсказуем е типът на вируса и кога ще започне да разболява масово. Единственото, което може да се каже за момента, е, че с чувствителното захлаждане, което обхвана страната, до 10-ина дни е вероятно да започнат да циркулират грипни вируси.

- От кой тип?

- Опитът през последните 6 години показва, че дори като цяло за сезона да преобладава грип А, в началото и в края на епидемията се изолира тип В.

Тип А вирусите превалират по принцип, но средно

на 5 години има

сезон, доминиран

от В вируси

като например миналата зима в България.

- Правило ли е, че по време на пик на щамове на грипа от тип А по-уязвими са младите и пълните хора?

- Такива притеснения имахме преди 4 години по време на епидемията от калифорнийския пандемичен, т.нар. свински грип - H1N1. С останалите от групата сме били в досег през годините и не се наблюдават особено нетипични характеристики.

- Новите щамове, които се очакват тази зима, може ли да причинят по-тежки епидемии на принципа, че не сме се срещали точно с тях?

- Засега няма медицински издържани основания да мислим, че ще представляват по-голямо предизвикателство под формата на по-тежко протичане или по-масов характер.

- По повод на свършилите противогрипни ваксини се чуват диаметрално противоположни коментари. За вас това хубава или лоша индикация е?

- И двете. Хубавото е, че повече българи търсят ваксина за грип, това е европейско поведение. Лошата – оставаме встрани от интересите на производителите, очевидно не възлагат очаквания да проявяваме нарастваща загриженост за здравето си.

Тази година едната фирма вносител достави толкова ваксини, колкото и миналия сезон, а другата – с 15% по-малко След бързото изчерпване единият вносител пое ангажимент за осигуряване на неголямо

допълнително

количество

противогрипни

ваксини

- 7000 дози,

възможно най-бързо.

- Не са ли малко?

- Количеството не може да бъде неограничено, защото технологично не може сега тепърва да се започне да се произвежда ваксина, разчита се на резерви от готовите количества. Очаква се идната седмица да са в аптеките.

Фактът, че още няма грипни вируси, е благоприятен за хората, които ще искат да се ваксинират, защото изработването на защита не е на момента, организмът се нуждае от около 21 дни да образува антитела.

- Обещанието от следващия сезон да заработи национална програма за безплатни ваксини за желаещите над 65 г. ще бъде ли обвързано и с договаряне от страна на държавата за достатъчен внос, за да не остане намерението на хартия?

- Има различни модели за осигуряване на по-големи количества ваксини, въпрос на преценка е българската държава как ще подходи.

Едната опция е на базата на приблизителни прогнози за интереса да се заявят съответен брой индивидуални дози по стандартни цени.

Но има и друг вариант, който е по-икономичен и се практикува в държави с опит в работата с ваксини. Те

внасят ваксината

в “промишлени”

разфасовки от

100-150 литра

например и ги разпределят, пакетират и етикетират на място. Цената пада многократно и по този начин се дава възможност за профилактика на повече хора. Вече го правят даже държави с неколкогодишен опит в работата с биологични продукти.

- У нас налице ли са условия за дозиране и пакетиране на ваксини?

- Имаме държавно предприятие на Министерството на здравеопазването с 80-годишен опит в изработването на биологични продукти и ваксини.

- Достъпно може ли да се обясни как се произвеждат ваксините?

- “Рецептите” са според типа им. Ваксините биват живи, за които се използват атенюирани (отслабени), вируси или бактерии. Например за създаването на антитуберкулозната ваксина

12 г. на бедна

хранителна среда

е “пресяван”

най-слабият

микроб от

всяко поколение,

докато той мутира. По същия начин на тъканни култури се пресява, пресява, пресява ен пъти морбилният вирус, докато загуби част от вирулентните (заразните) си качества, до степен да не може да причини обрив, но да е в състояние да подтикне организма да образува антитела, така че, ако ваксинираният се срещне в живота с реалния вирус - причинител на морбили, благодарение на вече създадения имунен отговор да не се разболее. Това е алгоритъмът при всички живи ваксини.

При другия тип има само антигени на микроба. Намножаваш микроба, убиваш го и примерно взимаш от повърхността му само полизахарида, който има имуногенни качества и пренесен в човек няма да предизвика заболяването, а ще провокира имунен отговор и производство на клетки с памет за антигените на този микроб. Така ако микробът попадне в тялото на човека, то много бързо произвежда антитела и го блокира, както е например при ваксината за дифтерия, при ваксината за тетанус. Това, с което въпросните бактерии убиват, са токсините на микробите, те поразяват нервната система и я увреждат необратимо. Когато тези токсини се пречистят и се моделират химически – обикновено се използва формалин, до токсоиди, те не предизвикват засягане на нервната система, имат само потенциал да поощрят образуването на имунен отговор.

- Към сегашната изненадваща ситуация на дефицит на ваксини въпреки пословичното нежелание на хората у нас да си направят инжекцията, какви препоръки за индивидуална защита от грип и настинки ще препоръчате?

- Няма такова нещо като настинка – настинките са бактериални или вирусни инфекции, свързани със сезонна ниска температура. Те зачестяват през зимните месеци, защото студът свива кръвоносните съдове в лигавиците на горните дихателни пътища, които са входната врата за патогените. При намаленото кръвоснабдяване на лигавиците се

редуцира и

количеството

бели кръвни

клетки, които

имат имунни

функции,

и защитните ни сили намаляват.

Добрата хигиена, мокрите кърпички, редовното проветряване, избягване на събиране с много хора по време на епидемия, носене на маски – всяко от тях помага да намалим риска, но препоръчвам да се спазва целият комплекс от защитни мероприятия. И, разбира се – болните да проявяват отговорност към здравите и да си стоят вкъщи. А и вкъщи по-бързо ще оздравеят.

- Различна ли е защитата и как да определим дали сме с банална сезонна инфекция, или с грип?

- Най-лесната за преценяване разлика е, че при грипа има бързо разгръщане на заболяването – за 1-2-3 часа те сваля на легло с висока температура над 38 градуса, болки по всички стави и мускули, тотална загуба на сили, суха непродуктивна кашлица, докато другите зимни вируси превземат постепенно – единият ден ти е малко запушен носът, на другия кихаш, хремата се усилва, добавя се дразнене и болка в гърлото, на следващия или по-следващия ден може да прокашляш, да те боли глава и всички други познати неразположения. Вирусна инфекция, която се разгръща 5-7 дни и се чудиш дали се разболяваш, не е грип.

При грип нямаш

колебание,

че си болен

за часове получаваш всички доказателства, а ако в рамките на 5-7 дни не почувстваш облекчение, вероятно развиваш и бактериално усложнение. Обаче при един от 1000 болни от грип още в първите часове се появява дихателна недостатъчност. Не му стига въздухът и компенсира с учестено дишане. При бебета дихателните движения може да се увеличат до 30 в минута. При дихателна недостатъчност се наблюдава много характерна промяна – кожата придобива синкав оттенък от брутално понижения кислород в тъканите. Това е изключително тревожен симптом. Трябва веднага да се постъпи в болница, за да започне кислородна терапия и медикаментозно лечение.

- А при неагресивно протичане на грипа?

- Никога не се знае дали няма да премине в агресивно. Затова човек трябва да започне лечение с противовирусни лекарства при първите симптоми. Ако има колебания – да се консултира по телефона с личния лекар. Но е най-добре, ако има възможност да задели преди началото на епидемията 30-ина лева, за да разполага с медикамента вкъщи. При започнало заболяване няма да има сили да ходи до аптека. Ако до 5-7 дни липсва подобрение, а се появят гнойни храчки, затруднено дишане, тежест и болки в гърдите, трябва да се търси бързо лекар и да се направи рентгенова снимка, за да се види дали не се развива пневмония.

- Неизбежно ли е всички вкъщи да се заразят щафетно, ако някой боледува от грип?

- Почти, ако болният не бъде изолиран. Най-малкото трябва да носи маска и да внимава да не попадат негови секрети по вещи и повърхности, които останалите пипат.

- Как да се лекуваме от актуалните в момента бока и другите вируси?

- Не се налага специална терапия, за 1-2 седмици организмът се справя. Разбира се, ще го улесним, ако го подпомогнем с много течности, чай, при нужда понижаващи температурата средства през 4 часа, като се редуват различни лекарства, след хранене резенчета лимони или по малко витамин С.