Някой ден, коприната ще може да се използва за лечение на рани, фиксиране на кости и дори замяна на сухожилия в тялото. Разбира се, това звучи като в научна фантастика, не е реално, с възможности като апарат за магнитотерапия на ниска цена и елементарно за използване като екг апарати.

Днес изследователите подготвят иновативни и впечатляващи медицински приложения на традиционната коприна. Материалът, който се прави от копринените буби и паяците, отдавна е признат като материал за производство на дрехи. Той е здрав, достатъчно еластичен и напълно безопасен за употреба, дори и когато става дума за човешкото тяло. Някои учени дори експериментират как да го прилагат в бронирани жилетки. Правят опити да го използват при лечение на рани и фиксиране на кости, а се твърди, че може би е способен един ден да замени и сухожилия.

Университетски учени са създали коприна, която убива патогените, когато се активира от светлина. Екипът е инжектирал естествен протеин с цел да бъде активиран, за да направи химична реакция, която да унищожи патогенни микроорганизми в ДНК-то на копринените буби. Генетично модифицираните копринени буби създават червена, блестяща коприна. При добавяне на бактерия Е. coli към тази коприна и включване на зелена светодиодна светлина над нея в продължение на един час с 45% намалява степента на оцеляване на бактериите. Реакцията наподобява използването на водороден пероксид за дезинфекциране на разрез. В бъдеще материалът се предвижда да се внедри в устройства, които се грижат за пречистване на въздуха и водата. Има планове тази коприна да се използва за изработване на модерни бинтове, най-вече защото коприната има охлаждащ ефект, който може да помогне при лечение на възпаления.

Според учените от Университета в Кънектикът коприната е подходяща за поддръжка на човешките кости. Лекарите използват метални импланти, за да стабилизират костта след счупване или спукване, но металът често причинява още фрактури и се налага да бъде отстраняван. Екипът учени създаде коприна, която може да замени металните импланти и да се разгради в тялото до година.