Отдавна е известно, че една ябълка на ден може да предпази от множество заболявания.

Накоро учени от университета в Луизиана са доказали, че крушата не отстъпва с полезните си качества, а освен това консумацията на круши помага за редуциране на теглото.

Според изследванията при хора, които редовно ядат круши, вероятността да страдат от затлъстяване е с 35 на сто по-малка. Нещо повече - крушите са включени в повечето рецептурници за здравословно хранене.

Според експертите това се дължи на високото съдържание на фибри, витамин С, магнезий, мед и калий.

Една средно голяма круша съдържа почти 24 на сто от препоръчителния дневен прием на фибри и 190 мг калий, а калориите в крушата са едва 100.

Тези плодове не съдържат мазнини, холестерин и натрий.

По тази причина според експертите те са отличен диетичен продукт.

Какво се лекува с нея

Цистит, простатит, пиелонефрит, затлъстяване ...

Пресните или сушени плодове и листа от круши успешно се използват в народната медицина.

Доказано е, че в плодовете се съдържат уникални етерични масла, биологично активни вещества, които могат да повишат защитните сили на организма, да противостоят на инфекциозни заболявания, имат противовъзпалителен ефект и дори оказват благотворно въздействие при депресия.

Крушата присъства в диетите при профилактика и лечение на сърдечни болести, заболявания на черния дроб, бъбреците, при диабет.

Отварата от сушени круши има обезболяващ, антисептичен и диуретичен ефект.

Варени и печени круши се използват при тежка кашлица, задушаване и белодробна туберкулоза.

Младите листа съдържат противогъбично вещество. Ето защо отвари и настойки от тях се използват при гъбични заболявания и дерматити.

От сухи листа се приготвя прах, който подтиска прекомерното изпотяване.

Сокът от круши, както и отвари от сушени плодове и листа, се препоръчват при възпалителни заболявания на уринарния тракт - цистит, пиелонефрит.

Пациентите с наднормено тегло са съветвани да пият крушови компоти, приготвени без захар.

Плодовете имат благотворно въздействие върху цялата храносмилателна система. Зрелите сочни и сладки круши подпомагат по-доброто усвояване на храната, имат укрепващ ефект и поради тази причина се препоръчват при проблеми със стомаха.

Киселите и тръпчиви сортове круши също укрепват стомаха и черния дроб, възбуждат апетита, но те са по-трудни за усвояване от организма. Ето защо тези сортове не се препоръчват за възрастни хора.

Крушата е много полезна за сърцето и нарушения на ритъма. Това се дължи на факта, че плодът съдържа много калий.

От векове е използвана в традиционната медицина за лечение на простатит. Крушите се препоръчват при преумора, замаяност, лошо заздравяване на рани. Семките им имат глистопрогонващи свойства.