По-голямата доза прави антигрипната ваксина по-ефикасна, но не за всички, а само само за някои групи от населението, писа в. "Ню Йорк таймс".

Една такава група са децата. За тях би било полезно да получат 2 дози от ваксината в рамките на един грипен сезон. Вестникът се позовава на голямо изследване в САЩ, според което по-голямата доза от ваксината повишава двойно нейната ефикасност при децата на възраст от 6 месеца до 8 години. Най-голяма е ползата при деца, които се имунизират за пръв път в живота им. Те проявяват устойчивост срещу заразата и през следващите грипни сезони. Тези данни се подкрепят и от други изследвания, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът цитира официална препоръка на здравните власти в Америка "децата от 6 месеца до 8 г., които сега се ваксинират за пръв път, и децата, които досега са били ваксинирани само веднъж, да получат две дози от ваксината в рамките на този грипен сезон".

Друг случай, при който двойната доза ваксина би била полезна, е при пандемия от мутирал вариант на грипния вирус. Това е така, защото имунната система на човека не би била готова да се справи с новия грипен щам.

Но имунизациите срещу грип са процес, който трябва да се направлява от съответните здравни органи. Простото поставяне на две инжекции от противогрипната ваксина, която е налична за този сезон, не предпазва човека в по-голяма степен, пише вестникът.