Не бързайте със свалянето на температурата, ако не е много висока. Тя подпомага справянето с инфекциите

Инфекциите на горните дихателни пътища като кашлица и хрема са най-честата причина за посещение на лекар при децата и отсъствието им от ясли, детска градина и училище, особено през есента и зимата. Затова разпознаването и стопирането на вирусите още с първите симптоми е важно.

“Децата имат незряла имунна система. Развитието на имунитета продължава до 10-12-годишна възраст, като това става постепенно под влияние на генетични фактори и вследствие на инфекциите, с които децата се сблъскват”, обяснява педиатърът д-р Таня Андреева.

Имено незрелият имунитет прави децата по-податливи към инфекции. Те лесно повишават температурата и бързо влошават общото си състояние. Причината е, че антителата по лигавиците в детския организъм не са в достатъчно количество и не могат да спрат навлизащите вируси и бактерии. Затова и децата често боледуват от белодробни и чревни инфекции.

Има няколко основни фактора, улесняващи разпространението на вирусите. Промяната на дневния режим, с който децата са свикнали, преди да тръгнат на градина, често води до намаляване на храната, която приемат, и до недостиг на витамини, което отслабва имунната система.

Близкият контакт с много деца в детската градина пък е благоприятна среда за разпространението на вирусите. Децата, чиито родители пушат, също боледуват по-често. Не на последно място рисков фактор е и мръсният въздух, особено в големите градове. Според СЗО 60% от градското население е изложено на опасно високи концентрации на фини прахови частици.

“На всички тези фактори е трудно да се повлияе и затова тръгват и хремите.Те се причиняват основно от вируси. Повече от 80% от инфекциите са вирусни, като над 200 различни вируса ни атакуват всеки есенно-зимен сезон. Те са с различни сезонни вариации, които могат да причинят и други клинични симптоми освен хрема. Затова антибиотично лечение трябва да се назначава само ако е налице бактериална инфекция”, обяснява д-р Андреева.

Как да разберем, че детето се разболява?

Сред първите симптоми са липсата на настроение, носовото говорене и затрудненото дишане.

“В началото на всяка една инфекция децата стават сърдити и унили, казват “не” на всичко, не искат да се хранят, започват да говорят носово. Нослето се запушва. Започват да дишат по-шумно и през устата. Спят неспокойно. Понякога много бързо се влошава общото състояние и могат рязко да повишат температурата си”, казва педиатърката.

Какво да направим при първи симптоми на настинка?

Почивката, спокойствието у дома, покоят в леглото, нужните грижи, които само мама дава, водят до по-бързо възстановяване при децата, затова още в началото те трябва да си останат вкъщи.

“Ако носът е запушен, бързо трябва да се почисти. Това става лесно с морска вода под формата на спрей или с физиологичен разтвор, като не трябва да се капват повече от 2-3 мл разтвор в носа. След това се използва аспиратор, за да се издърпа секретът. Покажете на децата още от най-ранна детска възраст как да духат нослето. Това ще улесни много почистването им особено когато няма аспиратор наблизо”, съветва д-р Андреева.

Инхалациите с физиологичен разтвор овлажняват лигавицата, втечняват секрета и облекчават симптомите.

“Важно е обаче в инхалатора да не се слагат медикаменти, които не са назначени от лекар. Те може да не са подходящи за състоянието на детето в момента. Това, че са били изписани при предишно боледуване, не значи, че са подходящи за всеки един случай”, предупреждава педиатърката.

Честите хреми при децата са съпроводени със стичане на гъст секрет назад към гълтача. Той затруднява дишането в легнало положение и води до кашлица особено рано сутрин. По тази причина не бива да се дават сиропи за кашлица без консултация с лекар.

“Има сиропи, които стимулират откашлянето, и други, които много силно го потискат. Ако не се преслуша детето от лекар, се рискува да се влоши състоянието му, ако се дава сироп, който не е подходящ за конкретното боледуване”, допълва д-р Андреева. Ако детето повиши температура пък, не бива да се бърза със свалянето ѝ, стига да не е прекалено висока. Тя подпомага справянето с инфекциите по редица механизми. Препоръчва се до 38 градуса да се остави организмът сам да се пребори с нея.

Богатата на белтъчини храна е нещо, което винаги може да се дава при първи симптоми на настинка. Тя подпомага имунната система, като дава градивен материал на имунитета и възможност организмът да се справи по-лесно със заболяването.

“Неслучайно бабите казват пилешка супа при настинка”, припомня д-р Андреева.

Приемът на много течности винаги се препоръчва. Чаша чай с мед вечер преди лягане е един от най-добрите начини за профилактика.

При първи симптоми на настинка може да се подпомогне имунитета на детето и с природни имуностимуланти.