Ушните инфекции са нещо банално за възрастни и деца. Но и хронично. Много лесно се хващат в басейн, даже такива инфекции си имат име "плувно ухо".

Развиват се в средното ухо и в 75% от случаите това става при деца под 10 години. Смята се, че 5 от всеки 6 деца развиват ушна инфекция през първите 3 години след раждането им.

Симптомите са лека болка и дразнене вътре в ухото, плач при бебетата, изтичане на секрет, заглъхване, диария и повръщане. В най-тежките случаи инфекцията се пренася във вътрешното ухо, в главата и в мозъчната мембрана. Там става на менингит.

Инфекцията се причинява от бактерии или гъбички и може да се появи, след като детето е било с болно гърло, простуда или кашлица. В този случай е налице вторична инфекция. Микробите са се преместили от гърлото в средното ухо. Минали са по евстахиевата тръба, която свързва гърлото с ухото. Тя се е подула от простудата и се е запушила. Микробите са останали в плен в ухото са намерили подходяща среда за развитие там.

Ако не се лекува, инфекцията може да увреди тъпанчето и да причини временна или постоянна загуба на слуха. Но най-често тя минава сама за 3-4 дни. Затова не й обръщат внимание, а опреш ли до лекар, ти дава антибиотици. Но при засилващата се резистентност към тях май е време да се насочим към традиционните, но не по-малко ефикасни бабешки методи за лечение.

Ако ухото заглъхне,  в никакъв случай не бива да се бърника в него с фиби и клечки. Те може да продупчат тъпанчето и става страшно. Трябва да се иде на лекар. Вкъщи инфекцията в ухото може да се излекува по следните два начина:

С чесън

Чесънът премахва както бактериалните и гъбичните инфекции, така и вирусните. Намалява и възпалението в ухото при настинка и грип. 2-3 скилидки пресен чесън се варят 5 минути в кипяща вода. Смачкват се и се посоляват на чист плат. С него се покрива болното ухо. Още по-силен ефект има, ако заедно с това изядете още 2-3 скилидки чесън.

С ябълков оцет

Ябълковият оцет действа при инфекции в ухото от гъбички. Разредете оцета с вода в равни части. Парче памук се напоява с разтвора и се пъха в ухото за 5 минути. Изважда се и се ляга на страната на болното ухо върху възглавница, покрита с кърпа. След малко разтворът ще изтече. После подсушете ушния канал със сешоар, защото бактериите се развиват на влажни места.