Афинитетът към лютото е един от многото хранителни предразсъдъци. Много хора смятат, че е полезно, дори "юнашко" да се яде люто. През 2010 г. обаче учени от Института за тропически и заразни болести в Марсилия доказаха, че лютите чушки съвсем не са безвредни. Те съдържат вируса PPMoV от групата на тобамовирусите, каквито има и в листата на тютюна.

Екипът по случайност открива изобилие от този вирус в хранопровода на човек, който е голям любител на пикантните храни и сосове.

После той разширява изследванията върху широк спектър от лютиви храни и се оказва, че 1 милилитър от соса "Табаско" съдържа над 100 милиона броя PPMoV. Този вирус причинява стомашни болки, сърбежи и висока температура. Инжектиран в мишки, вирусът РРМоV води до рак.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Лакомия
11/05/2018 10:50:30

Хехехееее , само от Табаското или и от лютите чушки ?!?!

Боже, Боже!
11/09/2018 14:19:38

До сега се тръбеше колко е полезно да се яде люто, че дори предпазвало от стареене,а сега - вредно!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*