Афинитетът към лютото е един от многото хранителни предразсъдъци. Много хора смятат, че е полезно, дори "юнашко" да се яде люто. През 2010 г. обаче учени от Института за тропически и заразни болести в Марсилия доказаха, че лютите чушки съвсем не са безвредни. Те съдържат вируса PPMoV от групата на тобамовирусите, каквито има и в листата на тютюна.

Екипът по случайност открива изобилие от този вирус в хранопровода на човек, който е голям любител на пикантните храни и сосове.

После той разширява изследванията върху широк спектър от лютиви храни и се оказва, че 1 милилитър от соса "Табаско" съдържа над 100 милиона броя PPMoV. Този вирус причинява стомашни болки, сърбежи и висока температура. Инжектиран в мишки, вирусът РРМоV води до рак.