Риск са пушенето, мръсният въздух, химикали. В много случаи симптомите се появяват отчетливо чак в късен стадий.

Най-честите рискови фактори за рак на белия дроб са тютюнопушенето, хроничната обструктивна белодробна болест, замърсяването на въздуха, някои химикали, азбестът, радиацията, фамилното предразположение. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и шесто по честота при жените. Колкото по-рано се открие, толкова по-добри са прогнозите за лечение. Преживяемостта при този рак е една от най-ниските. Но днес имаме по-мощни и точни оръжия, нови диагностични методи и терапии, които и при втори и трети стадий се прицелват точно в целта. Това съобщи д-р Борислав Димитров от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания.

Безспорните симптоми - постоянна кашлица, недостиг на въздух, изкашляне на кръв, болка в гръдния кош, промени в гласа, чести белодробни инфекции, се появяват сравнително късно и това е причината да работим за по-голяма информираност за рисковете, здравословния начин на живот и нуждата от профилактика, допълни онкологът.

При част от пациентите се установяват генетични мутации и при тези пациенти може да се приложи таргетна терапия, която води до по-добри резултати и по-добро качество на живот от химиотерапията. Генетичните изследвания са важна част от диагностичния процес, защото идентифицират точните пациенти, при които персонализираната терапия ще е приложима и ефективна. Директорът на общинското предприятие “Паркове и градини” Милена Васева (вляво) връчи благодарствена грамота на екипа на Зоя Паунова за екологичната инициатива.

Директорът на общинското предприятие “Паркове и градини” Милена Васева (вляво) връчи благодарствена грамота на екипа на Зоя Паунова за екологичната инициатива.

“С инициативата поставяме началото на кампания за борба с рака на белия дроб, в която засаждаме дръвчета в дворните пространства на онкологичните центрове. Вярваме, че в подкрепа на мисията на “АстраЗенека” чрез силата на науката и иновацията да подобряваме здравето и качеството на живот, съществен принос има и здравето на природата”, каза Зоя Паунова - изпълнителен директор на компанията у нас.