Я си погледнете ръцете! Как изглеждат? Ако сте жена, ноктите ви най-вероятно са лакирани.

Обществото възприема лакирането на женските нокти за хигиенично, представително. Но стремежът да отговаряш на обществените очаквания често има висока цена за здравето.

Екип от университета "Дюк" в САЩ откри, че някои химикали от лака за нокти проникват в кръвта в голямо количество, и то само 2 часа след лакирането. Той е изследвал урината на 24 жени и е открил в нея дифенилов фосфат, който в тялото се е метаболизирал от трифениловия фосфат (масов човешки токсин). Лошото е, че 10-14 часа след лакирането серумните нива на дифениловия фосфат се повишават 7 пъти!

А той причинява безплодие, зависими от хормоните видове рак като този на гърдата, на матката и на простатата, а също смущения във функциите на щитовидната жлеза, диабет и даже затлъстяване.

Ноктите не пропускат трифениловия фосфат, но той прониква през околната кожичка, чрез вдишване в салона на маникюриста или ако се гризат ноктите.

Същият екип е изследвал 10 вида лак за нокти за наличие на трифенилов фосфат и го е открил в 8 от тях. В два от тези 8 той липсва от съставките на етикета.

Ето още 3 отровни съставки в лака за нокти.

Формалдехид - доказан канцероген. При вдишване причинява кашлица, асма и дразнене в гърлото.

Дибутилов фталат - втвърдител, увреждащ жлезите, черния дроб и бъбреците.

Толуен - дразнещ кожата и особено опасен за бременни и кърмачки, тъй като през кръвта стига до майчиното мляко.

Почти никоя жена не се замисля, преди да си лакира ноктите. Много млади майки дори лакират нокътчетата на дъщеричките си със своя лак, "за да са в тон". Само в САЩ 97% от момичетата на 12-14 годишна възраст си лакират ноктите, а 14% го правят всеки ден.