Ето случай, достоен за наградата "Дарвин" за най-голям кутсузлия. Описва го "Бритиш медикъл джърнъл".

В спешното отделение на щатската болница в Ню Йорк наскоро е бил приет мъж на 34 г. с ужасно главоболие. Казал, че то е на чести тласъци, минава, но бързо се връща и че е така от няколко дни.

Състоянието е крайно рядко, но е проучено в медицината и носи името "гръмотевична мигрена". Kакво го е предизвикало?

Главоболието започнало на състезание за ядене на люто, където мъжът погълнал една цяла чушка, наречена "Каролинска дерачка". Тя е специално селектирана и за момента е най-лютата в света. Измерен по Скалата на Сковил за концентрацията на капсаицин, в нея той се оказва 1,6 млн. единици. Това ще рече, че детекторът за люто го улавя във воден разтвор от 1:1,6 млн. единици.

За сравнение – популярната мексиканска чушка хабанеро, която е нетърпимо люта, дава едва между 100 000 и 350 000 единици капсаицин.

Щом изял чушката, мъжът се облял в суха пот и му призляло, (но не повърнал). Усетил пулсираща болка в шията и главата, която после се развила до гръмотевична мигрена. Пациентът не показвал признаци на неврологично увреждане. Но лекарите е трябвало да изключат възможността за кръвоизлив в мозъка, причинен от аневризма, разкъсана артерия или подвижен тромб. Назначили преглед с томограф и изображението показало няколко ненормално свити артерии в мозъка. Това определило и диагнозата - Синдром на обратимото церебрално васкуларно свиване.

Според доклада на лекарите този синдром е защитна реакция срещу някои лекарства за мигрена и срещу антидепресанти, но също и срещу забранени субстанции като кокаин, амфетамини и екстази. Щом причинителят престане да въздейства, мозъчните артерии възвръщат нормалния си вид в рамките на седмица.

“Състоянието на пациента се подобри след положените допълнителни грижи и гръмотевичната мигрена изчезна. Повторна ангиография с томограф 5 седмици по-късно показа артериално разширение, съответстващо на синдрома”, пишат лекарите.

След проучване на медицинската литература те установяват, че няма описани случаи на обратимо артериално свиване, което да е било предизвикано от люта чушка. Но има съобщение на турски лекари от 2012 г. за 25-годишен мъж, получил инфаркт след рязко свиване на артерия в сърцето. Оказало се, че причинителят е таблетки от смляни люти чушки, които той пиел за отслабване.

Излиза, че капсаицинът не е за подценяване без значение дали обичате лютото. Растенията го синтезират, за да се защитят от бозайнци, които искат да изядат семената им. Така че лютото всъщност е химическо оръжие.

Carolina Reaper peppers are known for their gnarled appearance and pointy "tail". Wikimedia Commons