Една много лесна маска за лице само с три съставки прави кожата лъскава и премахва възпаленията от акне и розацея. Изчезват и тъмните кръгове около очите, зачервяванията и сърбежите. Прави се с мед и куркума и много ефикасно почиства порите.

Куркумата се използва като подправка в индийската кухня, но вече е толкова популярна по света, че се продава във всеки магазин.

Съставки

- 1 ч.л. куркума на прах

- 1 ч.л. мед

- 1/2-1 ч.л. прясно мляко

Приготвяне

Загрейте леко меда на слаб огън, за да стане по-течен. Смесете го в стъклена чаша или паничка с куркумата. Като разбърквате, добавете млякото. Трите съставки образуват паста. Тя трябва да може да се маже, но и да е достатъчно гъста, че да не се разтече от лицето след нанасянето.

Имайте предвид, че куркумата се използва и като багрило. Тя оставя петна по всякакви платове и затова приготвяйте пастата с престилка.

Приложение

Първо приберете косата си на тила с щипка, шнола или фиба. Идеалният начин за нанасяне на маската е с четка за фон дьо тен. Ако нямате, може с лъжица и дори с пръсти.

Размажете пастата равномерно по бузите, носа, брадичката и челото си. Би трябвало да ви стигне за тънък слой по цялото лице. Внимавайте да не попадне в очите – ще ви разплаче. Ако влезе в тях, изплакнете ги обилно с вода.

Носете маската около 30 минути. Щом почне да съхне по краищата, е време да я махнете. Това става лесно с изплакване на лицето с топла вода, като разтривате кожата му с кръгови движения на пръстите.

Ако ви остане паста след намазването, не я изхвърляйте. Може да се запази в хладилник и да се нанесе на следващия ден.

Куркумата действа против възпаления и микроби и се използва в народната медицина. Медът също има антибактериално действие и се използва за мехлем срещу акне. Прясното мляко пък съдържа млечна киселина, която е естествен ексфолиант. Това ще рече, че премахва повърхностния слой мъртви клетки и подпомага производството на нов колаген в кожата. В съчетание трите съставки едновременно изчистват, овлажняват и ексфолират кожата.

Маската за лице с куркума се използва масово в Индия и Пакистан. С нея мажат лицата на булките преди сватбата.