Пестицидите в плодовете и зеленчуците увреждат спермата. Така че мъжете, които работят за бебе, трябва да минат на органична храна, съветват учени от Харвард. Според тях пестицидите намаляват както броя на сперамтозоидите, така и тяхната подвижност, пише в. "Дейли телеграф".

В земеделието ягодите, ябълките, крушите, чушките и спанакът се пръскат най-много с цел борба с вредителите и вдигане на добива.

Мъже, които изяждат поне по 1-2 плода или зеленчука на ден с утайки от пестициди в тях, имат сперматозоиди с 49% под нормата, а и те са с 32% по-лениви.

При мъже със същата дневна дажба от плодове и зеленчуци, но с малко или никакви утайки от пестициди, качеството на спермата се повишава с 37%.

"Всъщност установихме, че качеството на спермата не се влияе от количеството изядени плодове и зеленчуци, а само от наличието на пестициди в тях", казва шефът на харвардския екип д-р Хорхе Чаваро.

И предишни изследвания са откривали връзка между броя на сперматозоидите и пестицидите. При тях са изследвани заети в земеделието мъже. Но това изследване е първото, което свързва проблема с приеманите храни. То се основава на 388 семенни проби, взети от 155 мъже на възраст от 18 до 55 г. за период от 5 години. Участниците отговоряли и на въпроса дали са белили и миели плодовете преди консумация.

При мъжете с най-голям прием на пестициди са отброени 86 млн. сперматозоида на един еякулат. При мъжете без прием на пестициди сперматозоидите са били 171 млн. на еякулат - с 49% повече.