Задната хрема, подобно на остатъчната кашлица, ако не й се обърне внимание можете да си я влачите цяла зима.

Какви са симптомите и как да се преборите

Задна хрема, заден ринит, постназална секреция са наименования на едно и също заболяване, често срещано с настъпването на зимните месеци. Характеризира се с отделянето и натрупването на слуз в задната част на носа и стичането ѝ към гърлото. В резултат на това се затруднява дишането, появява се кашлица като от задавяне, затруднено преглъщане, дрезгав и удебелен глас (или т.нар. носово говорене), болки в гърлото, оток на лигавицата на носа. През нощта задната хрема може да доведе до хъркане. На сутринта се подгответе за енергично кашляне, духане на носа и отхрачване на натрупания през нощта секрет.

Обичайно задният ринит е придружен от гъст и лепкав бяло-жълтеникав секрет, но понякога слузта е рядка и прозрачна, която не предизвиква особен дискомфорт. Това в комбинация с липсата на секрет от носа, като при обичайна настинка, е причина за трудно и късно диагностициране.

Задната хрема често е причислявана към детските болести, тъй като е особено характерна за децата и е една от най-честите причини за суха кашлица при тях.

На какво се дължи задната хрема?

Постназалната секреция често е резултат от прекарана вирусна или бактериална инфекция, нелекувана настинка, алергия, синузит. Задният ринит е особено характерен и по време на бременност.

Как да лекуваме заден ринит?

За облекчаване на симптомите е нужно овлажняване на носната лигавица, което ще спомогне за по-лесното отделяне на секрета. За целта е важно да се пият много течности. Горещият душ също е много ефикасен, както и инхалациите. Задната хрема се повлиява изключително добре и от хомеопатия, халотерапия, промивки и гаргара със солена вода. Чесън, джинджифил, лют пипер, мента, лимони са също ефикасни природни лекове срещу задна хрема.

За да облекчите симптомите на задната хрема, важно е да спите в умерено влажно помещение, тъй като сухият въздух още повече затруднява дишането.

Тютюневият дим, парфюмите и други натрапчиви миризми, прахът у дома и мръсният въздух трябва да се избягват, тъй като дразнят лигавицата на носа.