Сезоните оказват съществено влияние върху организма. Топлият предизвиква психично напрежение и разстройва здравето на хора с болна жлъчка или черен дроб.

Тогава намалява производството на храносмилателни сокове. Затова се препоръчва да се ядат млечни продукти, плодове, зеленчуци и въглехидратни храни. Организмът има повишена нужда от течности. Трябва да ги пиете дори без да усещате жажда.

Студеният сезон предизвиква изтръпвания и крампи при по-пълни хора. В организма намалява нивото на серотонин и човек често изпада в депресия.

През пролетта се изострят хроничните болести, могат да възникнат проблеми като суха кашлица, кръвотечения и разкъсвания на кръвоносните съдове. Тогава е добре да се направи пречистване на организма, да се намалят порциите и да се увеличи консумацията на течности, да се намалят алкохолът и мазните меса.

През лятото възрастните хора и болните се чувстват по-добре. В средата на лятото обаче хроничните заболявания могат да се обострят.

През есента храносмилането се влошава, възможно е да се появят болки в ставите, проблеми с далака. По това време трябва да се избягва спането на студено.

През зимата храносмилателните процеси протичат перфектно. През този сезон е опасно преохлаждането на организма. Студените месеци са периодът на вирусните инфекции, настинките и на проблемите на белите дробове.