Артритът има над 100 разновидности - от леки форми като тендинит и бурсит до парализиращия ревматоиден артрит. Усеща се като болка, подуване и стягане в ставите. Това е болест на старостта, която води до обездвижване.

Много хора с артрит си предписват ибупрофен сами, за да не ги боли. Така обаче си увреждат черния дроб, а и с времето вземат все по-големи дози от лекарството, за да им мине. То облекчава възпалението на ставите, а не лекува артрита. Той се облекчава с подходяща храна, която включва:

1. Куркума

Тази подправка действа като стотици хапчета срещу болка. Тя съперничи и на ибупрофена. Вече е установено, че дневният прием на 2 г куркумин (активната съставка в куркумата) в продължение на 6 седмици действа при артрит също като приема на 800 мг ибупрофен дневно. Той обаче е токсичен за сърцето, а куркумата не е. Тя може да се поръсва в гозбите, да се разтваря с мляко или да се втрива сутрин в болната става.

2. Босвелия

В тази индийска билка има киселини, които действат аналгетично и облекчават възпалението на ставите. Прекъсват и автоимунния процес, който е в основата на артрита и остеопорозата. Масло от босвелия може да се купи онлайн или от магазин за здравословни храни. Маже се направо върху болното място.

3. Зелен чай

Препоръчва се от Световната фондация за борба с артрита. Съставка на зеления чай блокира действието на интерлевкин-1 - най-възпаляващия сухожилията. Тя блокира и растежния фактор бета-активирана киназа-1. Това пък е белтък, с който цитокините отключват реакцията на възпаление при артрита. Пийте зелен чай сутрин и вечер.

4. Джинджифил

Също препоръчван от фондацията като ефикасен срещу възпаления колкото лекарството диклофенак. Джинджифилът блокира синтеза на простагландини и левкотриени, които причиняват възпаления. Той неутрализира и пикочната киселина в ставите и така увеличава тяхната подвижност. Може са ползва като компрес, да се маже или да се пие като чай.

5. Aлое вера

Сок от алое вера се пие за намаляване на възпалението или се маже по колената и други блезнени стави.