Киселинността се установява за секунди с лъжичка оцет

Можете да установите бързо и лесно дали нивото на стомашните ви киселини е високо или ниско. Ако стомахът ви произвежда твърде много солна киселина, нужна за храносмилането, непременно имате неприятни симптоми.

Това състояние се нарича ГЕРБ (гастоезофагиална рефлуксна болест). Някой я наричат и "киселинен рефлукс". Изразява се в това, че стомашните сокове и киселини се връщат нагоре по хранопровода и в него това се усеща като парене. То идва сякаш от гърдите и от най-долната част на гърлото и човек си казва: "Имам киселини."

Но ако това състояние стане хронично, има голяма опасност да ви се отворят язви в стомаха и в дванадесетопръстника или да хванете рак на стомаха или на хранопровода. Или и двете.

ГЕРБ се появява и ако долният хранопроводен сфинктер (ДХС) е твърде слаб. ДХС е малък мускул в основата на хранопровода, който контролира притока на храна в стомаха. Той отслабва от пушене, пиене на алкохол, прием на кофеин (от кока-кола, кафе и чай), някои храни като шоколад, сокове от цитрусови плодове, рибено масло, мазни и пържени храни, домати, мента, лекарства, както и от хроничен стрес.

Другите рискове, които ГЕРБ или киселинният рефлукс създава, са: увреждане на съединителната тъкан, увреждане на гените, астма, диабет, херния в слабините, затлъстяване, а при жените - по-трудно зачеване.

Другите симптоми на ГЕРБ са болка в кръста, хронична кашлица, чести диарии, гадене, раздразнено гърло, трудно преглъщане и често оригване след хранене.

При повечето хора паренето от киселини е само инцидентно, ако са прекалили със силни подправки и с дразнещите стомаха храни. Но ако изброените по-горе симптоми се появяват редовно, проблемът е хроничен и трябва да се вземат мерки, за да не стане много по-лошо.

Проверката на нивото на стомашните киселини ще ви даде възможност да прецените какво да предприемете, за да решите проблема. Тя се прави, като изпиете една супена лъжица ябълков оцет. Той трябва да е органичен и да не е филтриран, нито пастьоризиран.

Ако незабавно усетите остро парене, вашият стомах произвежда много киселина. Медиците наричат това хиперхлорхидрия, тоест прекалено много солна киселина. За да намалите нивото й, всеки ден пийте чаша топла вода с разтворена в нея 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Ето и други подходящи мерки:

Дъвчете по-бавно и по-продължително.

Вечер не яжте 3 часа преди лягане.

Раздвижвайте се редовно.

Пийте по 2 литра вода на ден.

Избягвайте лютиви, мазни и пържени храни.

Спрете да пушите.

Спете на лявата си страна, като положите главата по-високо от тялото.

Намалете стреса.

Пийте чай от джинджифил.

Хранете се с малки порции 5-6 пъти на ден, а не с препълнени чинии на закуска, обяд и вечеря.

Никога не лягайте веднага след хранене.

Обратното на хиперхлорхидрията е хипохлорхидрията - тогава стомашната солна киселина не достига. И при нея се проявяват симтомите на ГЕРБ. Проверява се по същия начин - с поглъщане на 1 супена лъжица ябълков оцет. Ако се почувствате по-добре, киселинното ниво в стомаха ви е ниско.

Нещата се оправят, като 30 минути преди всяко хранене изпивате по чаша топла вода с 1-2 супени лъжици ябълков оцет в нея. Той стимулира стомаха да произведе солна киселина и така вашето храносмилане ще се улесни. Помага и лекият масаж на корема преди хранене.

И така, най-важното срещу ГЕРБ е равновесието. При висока киселинност - поемете алкализиращо вещество. При ниска килениност - поемете слаба киселина. Настъпи ли облекчение, ще сте наясно какво ви е. Ако симптомите ви са трайни, идете на лекар.