Есента е времето, когато започва да се стъмва по-рано, а дните стават все по-хладни. И като че ли нещо друго се случва - започваме да се храним повече.

През есента хората забележимо увеличават общата консумация на калории, особено от въглехидрати.

Според Джон де Кастро, професор по психология в университета "El Paso", Тексас, през този сезон имаме склонност да приемаме около 200 калории повече на ден. Това означава, увеличаване на теглото с 1,5-2 кг годишно.

Защо ядем повече през есента?

Повече от вероятно е причината да е биологична, закодирана от нашите предци - наддаваме на тегло, за да се подготвим да посрещнем евентуален глад през зимата.

Исторически хората са имали склонност да ядат, когато храната е в изобилие. Те никога не са знаели, кога ще е следващото хранене.

Изглежда, че съществува връзка и между намаляването на светлината през есента (почти винаги съпътствано с депресия) и приема на допълнителни въглехидрати.

Може би пък се отпускаме да ядем повече, просто защото сезонът на банските костюми е свършил и можем да прикриваме излишните килограми под зимните дрехи.

Каквато и да е причината, важно е да разберем, че с правилния избор на есенни храни (супи , яхнии, сладки картофи, тиква, ябълки и всички видове зеленчуци) можем да бъдем дори по-здрави и елегантни, отколкото през останалите сезони.

Есенните храни изобилстват от полезни вещества като фибри, протеини, бета-каротин и витамин С. 

Какво да ядем, когато е студено

Супите са чудесен избор, ако не са приготвени със сметана или сирене. Порциите също са от значение. Обикновено сме склонни да изяждаме всичко, което е в чиниите.

Яхниите са наистина диетични, ако включват много пресни зеленчуци. Приготвените с тлъсто месо и картофи не са препоръчителни.

Похапването без повод пред телевизора е враг на тънката талия. Така неволно приемаме излишни калории.

Ако избираме пица, то нека поне е без допълнителни топинги - те могат да удвоят калориите.

Есенните плодове и зеленчуци се консумират и сурови, освен в пайове. Ябълките са с ниско съдържание на калории, когато са пресни, а не в сладкиши.

Пуйката е здравословна, стига да избираме само бялото месо, без да го къпем в тежки сосове.

Есента е идеално време за разходки сред природата. Там можем да се насладим на прохладни утрини и живописни гледки.

Мрачното и дъждовно време дава далеч по-малко възможности за физическа активност на открито.

Затова е необходимо да планираме посещения във фитнес залата или тренировки вкъщи. Така ще избегнем зимната депресия, залежаването и натрупването на килограми.