Линейките возят милиони хора по цял свят към болниците, понеже имат силна болка в гърдите и може би ги удря инфаркт. В повечето случаи обаче им се разминава.

Това може да се избегне и да се спестят пари на спешната помощ чрез прост тест, разработен от учени в Единбург. Той мери нивото на един белтък в кръвта и показва дали пациентът ще получи удар. Този белтък се синтезира в сърцето и в кръвта на здрав човек има само следи от него. Според учените при ниско ниво на тропонин инфарктът е твърде невероятен. И обратното - при високо ниво на тропонин в кръвната проба сърдечният удар неизбежно нестъпва.

"Досега нямаше бърз и лесен начин инфарктът да се изключи още в линейката. Затова се налага пациентът да бъде откаран в болница и там поне 24 часа да го наблюдават и изследват. Така е, защото сегашните тестове откриват само вече настъпил инфаркт, а не предстоящ", сочат учените.

Те следили 30 дни състоянието на 6000 души, влезли в болница с болки в гърдите. Открили, че нивото на тропонин е пряко свързано с удар в рамките на месеца. При ниво под 5 нанограма от белтъка на литър кръв рискът е нищожен, пишат учените в сп. "Лансет".