Линейките возят милиони хора по цял свят към болниците, понеже имат силна болка в гърдите и може би ги удря инфаркт. В повечето случаи обаче им се разминава.

Това може да се избегне и да се спестят пари на спешната помощ чрез прост тест, разработен от учени в Единбург. Той мери нивото на един белтък в кръвта и показва дали пациентът ще получи удар. Този белтък се синтезира в сърцето и в кръвта на здрав човек има само следи от него. Според учените при ниско ниво на тропонин инфарктът е твърде невероятен. И обратното - при високо ниво на тропонин в кръвната проба сърдечният удар неизбежно нестъпва.

"Досега нямаше бърз и лесен начин инфарктът да се изключи още в линейката. Затова се налага пациентът да бъде откаран в болница и там поне 24 часа да го наблюдават и изследват. Така е, защото сегашните тестове откриват само вече настъпил инфаркт, а не предстоящ", сочат учените.

Те следили 30 дни състоянието на 6000 души, влезли в болница с болки в гърдите. Открили, че нивото на тропонин е пряко свързано с удар в рамките на месеца. При ниво под 5 нанограма от белтъка на литър кръв рискът е нищожен, пишат учените в сп. "Лансет".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Кардиолог
10/03/2018 11:18:16

Нивото на статиите Ви е изключително ниско. Както от стилистична, така и от фактическа гледна точка. Ролята на тропонина като биомаркер за инфаркт на миокарда е открита още през 80-те години от Проф. Катус от Германия. Тропониновите тестове са стандарт в диагностиката на инфаркт поне от 10-15 години. Изразът "инфарктът е твърде невероятен" и много други използвани в статията говорят за много ниско ниво на езикова култура. Препоръчвам на пациентите да не се доверяват на този сайт.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*