Сьомгата стана много популярна като най-здравословната риба заради високото съдържание на белтъчини, омега 3 мастни киселини и витамин B12.

Характерна е с розовото си месо и мек вкус. Всъщност дивата сьомга е с най-различен цвят в зависимост от мястото на улова. Най-розова е сьомгата в Аляска.

Развъжданата в рибарници сьомга обаче се оцветява преднамерено. Нея я хранят с мазнина и месо от малки рибки (херинга, аншоа), пшеничен глутен, соя, пилешки обрезки, генномодифицирана мая. Това хранене прави месото сиво и за да му се придаде търговски вид, дават на сьомгата да яде и розови гранули "Карофил". Лошото е, че основната му съставка е изкуствена. Нарича се астаксантин и се синтезира в лаборатория от петролни деривати. В развъдника просто нямат време да чакат сьомгата сама да си синтезира астаксантина от водорасли и мекотели и затова я боядисват в розово.

Дивата сьомга е много по-хранителна от отглежданата, но е 2-3 пъти по-скъпа.