Почти половината от българите са хипертоници

Д-р Емилия Бенова

Температурните аномалии това лято нямаха край и по всички личи, че ще продължат и през есента.

Времето обаче има пряко отражение върху кръвното. Какво е то и как ни влияят температурните амплитуди?

Всяка по-рязка промяна в температура, влажност, атмосферно налягане, оказва голямо влияние върху здравето. Причината е, че артериалното налягане или т.нар. кръвно, е функция на атмосферното. На практика то показва разликата между налягането, което е в нашите артерии и това в атмосферата.

Стойностите 120/80 означават, че с толкова налягането в съдовете е по-високо от атмосферното.

Когато се променя времето обаче, се променя и нашето кръвно. Големият проблем възниква при нестабилно време, каквото беше това лято - редуваха се периоди с висока влажност и умерени температури с големи горещини. Това влияе директно върху цялата сърдечно-съдова система.

Най-остро на промените реагират пациентите със сърдечно-съдови заболявания, тъй като компенсаторните възможности при тях са силно изчерпани. На практика тези хора са пряко зависими от факторите на околната среда. Затова кръвното на хипертониците, които живеят на средна надморска височина от 500 м, както е в София, когато отидат на море, се сваля, а в планината се качва.

Същото е при сегашните температурни и атмосферни промени. При по-големите горещини традиционно съдовете се разширяват и кръвното пада. Но при някои се активира системата за стрес и след първоначалния спад, кръвното може да се качи.

При други пациенти стойностите трайно падат и се налага намаляване на дозите или дори спиране на медикаменти.

Хората с ниско кръвно трябва да пият повече течности, защото хапчета за покачване на кръвното почти няма.

Внимание! Кафето и кока колата са само за спешни случаи, защото след час имат диуретичен ефект, а това сваля още кръвното.

Стойностите му зависят дори от часовете. През нощта то спада, а сутрин се вдига заради цикъла на хормоните и подготовката на човек да е активен или в покой.

Границите за “нормално кръвно” са разтегливи. Хората живеят с всякакви стойности, защото организмът се приспособява.

На теория всяка стойност над 140/90 е висока. Дали човек е хипертоник обаче е въпрос на доказване. Трябва поне 2 пъти лекар да измери такива стойности, за да се приеме, че е налице високо кръвно. След определен период от време пациентите с високи стойности винаги стават хипертоници. Причините не са ясни. У нас обаче около 40% от всички хора са такива.

Хубавото е, че човешкият организъм се адаптира, но драстични корекции на налягането не се препоръчват. Ако човек е свикнал да живее с високо кръвно и го направи 130/80, той ще се чувства зле. За един хипотоник с 90/50 пък 130/80 ще е убийствено - може да започне да повръща от болка.

Хапчетата не действат веднага. На центъра за адаптация в организма, който контролира кръвното, са нужни поне 2 седмици, за да се пренастрои. За да сте сигурни, че кръвното ви е наред, не пропускайте да отидете на лекар, особено ако главата ви не спира да се мотае или да ви боли. Високото кръвно може да бъде много опасно. С годините то уврежда всички тъкани и органи. Внимавайте какво ядете, спортувайте, не пийте много и не пушете.