805 бебета са родени за 9 месеца

в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

18 бъдещи акушерки трупат практически умения и опит в Отделението по акушерство и гинекология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Те са от първия випуск на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново и имат шанса да преминат задължителния си държавен преддипломен стаж в екипа на доц. д-р Светлозар Стойков, който е водил и лекциите им.

Студентките дават дежурства в родилната зала наравно с медицинските специалисти и ще усвояват професията в продължение на 9 месеца.

“Първият випуск завършва през лятото на 2019 г. Някои от тях са много амбициозни, идват дори и извънредно, имат интерес да научават повече практически неща, защото теорията не е достатъчна в нашата специалност. Надяваме се, че ще бъдат достойна смяна на тези, които трябва да минат в заслужен отдих и работят след пенсия”, каза доц. Стойков.

Средната възраст на акушерките в сектора е над 50 години, две от тях продължават да работят и след пенсиониране. Амбицията на шефа на ОАГ е с това ново попълнение възрастта да спадне значително.

“Както при лекарите, когато поех отделението преди 3 години средната възраст беше 63 години, а сега е 43 г.”, обяснява доц. Стойков. В отделението работят 10 лекари, от които двама специализанти. Акушерките са 16, а санитарите 10.

“Макар че работата е тежка и неатрактивна, а заплащането не кореспондира с усилията и труда, който полагат, както и с рисковете на професията, се надяваме, че ентусиазмът ще бъде водещ”, казва доц. Стойков.

Една от стажантките е Милена Видева. Тя е завършила руска филология, работила е като мениджър, но решила да смени професията.

“Избрах да уча за акушерка, тъй като ми омръзна да слушам как след 5-8 години няма да има специалисти в България. Искам тук да има млади, кадърни, по друг начин обучени хора, които няма да заминат за чужбина и ще има кой да помага на жените и на новородените в най-съкровения им миг”, казва Милена.

Силен характер и изключително здрава психика са сред необходимите качества, за да практикуваш професията според нея. В 12-часовите смени може да ти се случат хиляди ситуации - от мигове на пълно щастие до реанимационни действия и спасяване на човешки живот, за което трябва да си отлично подготвен.

“Трябва да имаш много силно развита емпатия, защото, ако не можеш да си съпричастна, няма как на финала да имаш здрава майка със здраво бебе не само физически, но и психически”, научила е в клиничната практика Милена. За нея няма по-подходящо отделение, в което да практикува. Убедена е, че във Велико Търново се работи по всички европейски стандарти.

“Работата с доц. Стойков ми дава изключително много. Мисля, че това човек да има специалист като него на мястото, където се учи и където иска да работи, е един много голям плюс. Нивото, което изисква от нас, е изключително дисциплиниращо и ползотворно в работата”, допълва колежката ѝ Румяна Лицанова.

С професионализма, доверието лекар - пациент и добрите битови условия ОАГ във Велико Търново вече е спечелило бъдещите майки. За 9-те месеца са се родили 805 бебета. По всичко личи, че за поредна година новородените във Велико Търново ще са над 1000.

“Търновската жена, както и тези от съседни области предпочитат да родят във Велико Търново”, казва доц. Стойков. Ново поколение апаратура - ехографи с 3D и 4D изображение и доплерова диагностика, модерни апарати за мониторен контрол на ражданията, допринасят за качеството в ОАГ. Над 120 лапароскопски операции се извършват годишно, което съкращава болничния престой и е по-малко травматично за пациента.

“Надявам се в близко бъдеще отделението заедно с ортопедията и неврологията, които сега се намират в База 2, да бъдат преместени в новия корпус на МОБАЛ. По този начин ще имаме на разположение, кръвна банка, консултации с хирург при спешни състояния. Това би облекчило много работата ни, а оперативната дейност ще се развива още по-добре”, допълни доц.Стойков.

Началникът на ОАГ в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” доц. д-р Светлозар Стойков е убеден, че част от бъдещите акушерки ще останат в отделението.
Началникът на ОАГ в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” доц. д-р Светлозар Стойков е убеден, че част от бъдещите акушерки ще останат в отделението.