В наши дни антибиотиците се изписват за редица проблеми, а много хора ги вземат дори без рецепта и консултация със специалист. Защо това е вредно, до какво води и как да правилно да ги приемаме, ако все пак ни се наложи.

Антибиотиците се произвеждат от свободно живеещи в околната среда микроорганизми и плесенни вещества, които убиват или спират растежа на бактериите. Важно е да се знае, че те не са ефикасни при вирусни инфекции поради особената структура, начина на размножение и разпространение на вирусите в организма. В тези случаи не е нужно да натоварваме организма си с химия. Хомеопатичното лечение при тях е с доказана ефикасност. Но има случаи, в които антибиотикът е нужен, например след операция на зъб или при лечение на бактериален синузит. Защото ако той не се излекува, може да премине в остра ангина, да хронифицира и инфекцията да порази стави, бъбреци. “При заболявания като синузит ефикасното лечение е само с антибиотици от ново поколение, така че не вадете остатъка от стария антибиотик и не купувайте на своя глава този, който ви е познат, а пак се консултирайте с лекар”, казва специалистът УНГ д-р Фурнаджиев. А наложи ли ви се да купите втора опаковка за долекуване, не пазете останалото в нея „за друг път“.

Защо не бива да прекаляваме с тях

По време на грипни епидемии личните лекари, за да избегнат бактериални усложнения при пациентите си, масово включват още в началото на лечението и антибиотици.

Целия текст четете тук