Намалява риска от много видове тумори между 14 и 47%

Продължителната употреба на аспирин намалява риска от много видове рак, показа най-голямо досега изследване на въздействието на това хапче.

Китайски медици са проследили здравословното състояние на над 600 000 души, търсейки връзка между аспирина и рака. Те установили, че приемът на 1 таблетка аспирин на ден в продължение средно на 7 години намалява с 47% риска да се развие рак на хранопровода и с 38% риска от рак на стомаха.

Намалението на риска от рак на панкреаса е с 34% и с 24% за рака на дебелото черво.

Тези данни бяха оповестени на 25-ата Европейска седмица по гастроентерология в Барселона.

"Резултатите ни показват, че продължителната употреба на аспирин намалява риска от много видове рак”, каза ръководителят на екипа проф. Келвин Цой от университета в Хонконг. "Но искам да отбележа особената значимост на резултатите за видовете рак на храносмилателната система. По отношение на тях аспиринът снижава риска най-много и това важи в особена степен за черния дроб и за хранопровода."

Случаите на рак на храносмилателните органи са около 1/4 от всички случаи на рак.

Екипът е проучвал и дали аспиринът предпазва от рак на гърдата, на пикочния мехур, на бъбреците и от множествена миелома. В тези случаи обаче ефект от него няма. Все пак се оказало, че аспиринът намалява и риска от рак на белите дробове с 35%, на простатата с 14% и от левкемия с 24%.

Аспиринът, наричан още ацетизал, се пие в цял свят при всевъзможни оплаквания. Наскоро едно британско изследване показа, че при хора, които са спрели да пият аспирин редовно, рискът от сърдечни болести като инфаркт и инсулт нараства с 37%. Пиенето на аспирин след инфаркт пък намалява риска той да се окаже фатален.

Продължителната употреба на аспирин обаче води до кървене в червата и стомаха и затова някои лекари не го предписват за дълъг период.