Ставаш рязко от леглото сутрин и залиташ. Вървиш и се клатушкаш, олюляваш се. Или пък стаята се завърта около теб, без да си препил.

Чувството, че губиш равновесие и ще паднеш, се нарича световъртеж. Може да те споходи и без да се движиш, в седнало или легнало положение. Може и да изчезне само.

Каквито и да са причините за него, виенето на свят не е болест, а симптом. Най-честата причина е някакъв проблем във вътрешното ухо и по-точно нарушен баланс на органите в него. В този случай световъртежът се нарича периферен. Може да е заради възпаление, инфекция, травма или да е страничен ефект от лекарство, което "удря" в ушите.

Има и централен световъртеж, когато той се дължи на засечка в централната нервна система или хипоталамуса. Тогава има и главоболие.

Ако заедно с виенето на свят има и клатене, олюляване, залитане все в една посока, както и гадене и повръщане, причината може да е много сериозна - инсулт, инфаркт, тумор в мозъка, акустична неврома или множествена склероза. Тогава към виенето на свят се прибавят и силна мигрена, обилно потене, шум в ушите или загуба на слуха и трескаво въртене на очите (нистагми). При това състояние е нужна незабавна лекарска намеса.

Лекарят може да предпише антибиотик или някакви други лекарства, но може и направо да извади скалпела. Но има и много лесни начини да се спре световъртежът, когато причините за него са по-безобидни. За един от тях разказва читателя ни Георги Събев от София:

"Преди доста години като младеж бях на студентска бригада и внезапно ми се зави свят и едното ми ухо заглъхна. Нито бях болен от нещо, нито да кажеш, че съм вдигнал темепература. Но посред бял ден взех да залитам. Изплаших се и приятелите ми се изплашиха за мен и бързо ме заведоха при селския лекар. Той беше възрастен човек, може би пенсионер. Разпита ме, прегледа ми ушите, после ме накара да легна настрани и ми сипа нещо топло в ухото. Полежах малко и ме накара да се обърна на другата страна, с ухото надолу. То се стече, станах и готово - нямаше ми нищо и вече си чувах нормално", разказа Георги Събев.

Топло олио

Лекарят обяснил, че в ушния канал се били натрупали калциеви соли и в един момент са го запушили. Той сипал в ухото малко затоплено олио и то отпушило канала. Ето как се прави това:

1-2 ч.л. олио или зехтин се сипват в чашка за ракия. Тя се поставя в по-голям съд с гореща вода, но така че водата да не се смеси с олиото. Щом то се затопли, но без да е станало горещо, се сипва внимателно в болното ухо. Човекът трябва да лежи настрани 5 минути и ухото да е на равно, за да не изтече олиото. После се обръща на другата страна, като възглавницата трябва да е застлана с кърпа. След малко олиото се оттича на кърпата.

Оцет и спирт

Уши се отпушват и със смес от оцет и спирт в равни количества. Няма нужда от затопляне. Капват се в ухото на легналия настрани човек 5-6 капки от сместа и пак се изчаква малко. После той се изправя да седне и течността излиза.

Ако световъртежът не върви заедно с други тревожни симптоми, той минава със следните 

две упражнения,

използвани клиничната практика

1. Седнете на диван или легло с изправен гръбнак. Легнете настрани с леко повдигната глава, така че носът да е вирнат под 45 градуса. Лежете така 30 секунди и се изправете. Повторете същото движение, лякайки на другата страна.

2. Седнете на леглото и завъртете глава наляво под 45 градуса. Сложете възглавница зад гърба си, така че при лягане рамената ви да опрат в нея, а не главата. Легнете бързо назад с лице нагоре все така под ъгъл от 45 градуса. Изчакайте 30 секунди, завъртете главата под 90 градуса и изчакайте още 30 секунди. Легнете на дясната си страна, като отново завъртите главата, така че да гледа към тавана за още 30 секунди.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*