Хрянът може и да е неугледен, но в него бяха открити съставки, които прочистват организма и изхвърлят от тялото причиняващите рак свободни радикали.

"Ние си знаехме, че хрянът е полезен за здравето, но направихме проучване дали това не е заради активацията на определени детоксикиращи ензими. И го документирахме", казва Мосба Кушад от Университета на Илинойс.

Екипът му е засякъл и измерил съдържанието на антираковите вещества, наричани глюкозинолати. В хряна те са 10 пъти повече, отколкото в неговия братовчед броколито, набедено за суперхрана.

"Това не означава да ядете хрян на кило. Само една чаена лъжичка от тази остра подправка ви е достатъчна, за да извлечете полза", добави Кушад.

Екипът търсел продукти на глюкозинолатната хидролиза, която активира прочистващите ензими. Били са съпоставени количеството и активността им в 11 сорта хрян, растящи в Америка. На пазара те се предлагат в 4 категории според диаметъра и дължината на корена. Оказало се, че най-много алилов изотицианид (АIТC) има хрянът с най-дебел корен, но пък хрянът от втората категория е с повече цианов епитопропан (CETP).

Двете съставки са различни, като втората е с по-слабо антираково действие. Все пак откриването й е важно според Кушад, тъй като досега не се е знаело, че я има в хряна. Колкото до AITC, той е незаменим в менюто, тъй като се усвоява от организма почти изцяло (90%), обясни ученият.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*