Балансираното ниво на естроген е необходимо за здраво тяло и ум. Естрогенът е полов хормон, който е отговорен за поддържането и развиването на женските характеристики в организма. Той улеснява здравословната среда за ембриона и помага на жените да минат по-безболезнено менструалния цикъл.

Какви са причините и ефекта от естрогенния дисбаланс и кои храни помагат да се предотврати?

Причини за естрогенен дисбаланс

80% от жените по целия свят страдат от естрогенен дисбаланс. Той е явление, при което жените претърпяват промяна (или повишени, или намалени нива) от нормалното естрогенно състояние, което се дължи на редица фактори. Стресът, болестите, нездравословните хранителни навици, лошият сън, високите нива на кортизол и фазите на пубертета, перименопаузата и менопаузата са някои от основните причини за естрогенния дисбаланс при жените.

Ефекти от дисбаланса на естроген

Естрогенният дисбаланс може да доведе до редица заболявания като качване на тегло, умора, изтъняване на косата, намалена плодовитост и дори безплодие, ако не се лекува в точното време. В допълнение жените може да страдат от мигрена, болезнени гърди и ниско сексуално желание. Този дисбаланс на хормоните може да предизвика хаос и по време на месечния цикъл и може да причини проблеми при жени в менопауза. Добрата новина е, че може да контролирате дисбаланса на естроген чрез приемане на здравословни храни.

Целия текст четете тук

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*