Титановият двуокис в тях е отровен

Най-често срещаният вид рак е на кожата. И трите му разновидности се причиняват от излагане на ултравиолетови лъчи. Затова на народа му се втълпява колко важно е да се маже многократно и щедро със слънцезащитни кремове и лосиони. Това е цяла индустрия, която прави баснословни печалби от страха на хората да не хванат рак.

Никой обаче не им казва какъв ефект имат тези мазила върху тяхното здраве. И навремето никой не казваше колко вредни са слънчевите лъчи за кожата. Напротив, беше престижно и модно да се върнеш от летен отпуск почернял като негър.

Но случаите на кожен рак зачестиха и сега се пее друга песен - пазете се от слънцето, мажете си откритите части на тялото, между 10 и 15 часа не бива да се стои дори на сянка и т.н.

Кожата е най-големият човешки орган. Тя пази тялото от външните заплахи, но все пак далеч не е жилетка против куршуми. Кожата постоянно изпуска и абсорбира различни вещества. Ще се смаете, ако научите, че молекули от слънцезащитния крем или лосион се откриват в кръвта ви само 5 минути след като сте ги нанесли. След няколко часа те са вече и в черния дроб, бъбреците, далака, тестисите и мозъка.

Проблемът е, че са токсични. Променят нивото на хормоните, тъй като някои вещества в кремовете и лосионите действат като синтетичен естроген. Той намалява количеството и качеството на спермата. Прекомерната доза естроген влияе зле и на жените. Те губят баланса между естроген и прогестерон, а заедно с него и желанието за секс, здравината на костите и баланса на кръвната захар.

Най-активната съставка на кремовете против изгаряне на слънце е титановият двуокис. Има го и в козметиката и дори в храните, където е добавен, за да се запази цветът им. Титановият двуокис предпазва срещу всички ултравиолетови лъчи тип Б и срещу някои от лъчите тип А. За жалост той е и цитотоксичен - причинява смърт на клетките.

Ето защо от силното слънце - и през лятото, и през зимата - човек трябва да се пази не с крем и лосион, а с подходящи дрехи. Ако ще се мажете, поне да бъде с естествени слънцезащитни масла. Те не са токсични.

Ето една рецепта за билково мазило срещу изгаряния със защитен фактор 40:

Съставки

2 ч.л. кокосово масло

1 ч.л. масло от чия

1 ч.л. масло от авокадо

1/2 ч.л. сусамово масло

1/2 ч.л. гел от алое вера

30 капки масло от морковено семе

Приготвяне

В малък съд сипете кокосовото масло и маслото от чия и го загрейте на водна баня в по-голям съд с топла вода. Добавете останалите съставки и разбъркайте хубаво сместа. Пресипете я в чист съд и я оставете да се охлади.