За рака на гърдата действат множество фактори - от гените и хормоните до начина на живот. Ето най-опасните от тях, за които повечето жени не си дават сметка:

1. Хапчета против зачеване

Противозачатъчните хапчета са средство да се избегне нежелана бременност с прием на хормоните естроген и/или прогестерон. Това наистина е ефикасен начин за предпазване от бременност. Но той стимулира твърде много клетките в млечните жлези и това поражда риск от рак на гърдата. Колкото по-голямо е съдържанието на естроген в хапчето, толкова по-голям е рискът при жените след 20-годишна възраст.

2. Спестено кърмене

Жените избират да не кърмят бебето по много причини. Работещите майки например са твърде заети за това. Но ако не е имало кърмене, рискът от рак на гърдата се вдига. И обратно, той спада значително при кърмене, и то с толкова повече, колкото по-дълго е било кърменето.

3. Употреба на алкохол

Пиенето на алкохол повишава риска от рак на гърдата с 15%. Тук се има предвид не умереното и спорадичното пиене от чаша-две, а консумацията на всякакъв алкохол, равностоен на 2-5 чаши вино дневно.

4. Среднощно ядене

Да се яде посред нощ, е начин да бъдат компенсирани лишенията от храна през деня. Но това също повишава риска от рак на гърдата заради повишаването на нивата на кръвната захар.

5. Нощни смени

Да се работи до късно вечерта или нощем, е понякога неизбежно, но води до хаос в организма. Обърква се денонощният ритъм на тялото и се стига до голямо физическо изтощение, както и до повишен риск от рак на гърдата. Причина за този риск пак са хормоналните нива, разстроени от безсънието.