Когато тръгват киселините на Катя Маркова, тя решава, че има гастрит. Когато почва да й се гади, е убедена, че гастритът е станал язва. Но щом бившата медицинска сестра от София започва да преглъща трудно, тя вече е наясно какво й е. Майка й е имала точно същите симптоми и е умряла от рак на хранопровода на 69 години.

Катя Маркова отива право при светилото в коремната хирургия доц. д-р Евгени Аструков. Той назначава изследвания и диагнозата е потвърдена.

"Добре, че знаех симптомите от майка и бързо отидох на лекар. Имах същата болест, но в ранен стадий. Сега нямаше да съм жива", казва Маркова, която скоро навърши 80 години. Преди 18 години д-р Аструков отстранил долната част на хранопровода й, горната половина на стомаха и няколко жлези.

Болестта се открива трудно, но постоянните киселини и мъчителното преглъщане на храна за повече от 3 седмици са сигурни сигнали за нея. Ако се действа бързо, този вид рак е лечим.

Хранопроводът е дълга тръба, която придвижва храната от гърлото до стомаха. Горната й част е зад дихателната тръба, наречена трахея. Долната минава през гръдния кош между гръбначния стълб и сърцето.

Ракът на хранопровода бива два вида. Единият е карцином в горната част, при който мускулните клетки от вътрешната страна започват да се делят неправилно. Вторият е аденокарцином в долната част. Причинява се от злокачествено израждане на жлезите, които произвеждат слуз за улесняване на плъзгането на храната надолу.

Други симптоми за болестта са загуба на тегло, болки в гърлото, гадене и повръщане. 90% от страдащите от нея са на възраст над 50 години.