Две съставки в зеленчуците се оказаха много ефикасни срещу рака на панкреаса, стига обаче да се съчетаят по определена схема с химиотерапията.

Ако болният приеме предварително апигенин и лутеолин, след това химиотерапевтичните препарати действат по-ефикасно на раковите клетки.

"Апигенинът убива клетъчните линии на двата най-агресивни вида рак на панкреаса при човека", се казва в изследване от 2013 г. "Ние постигнахме най-добър резултат обаче, когато първо третирахме туморите само с апигенин в продължение на 24 часа и после приложихме химиотерапевтичното средство гемцитабин за 36 часа."

Обяснението на учените е, че флавоноиди като апигенина и лутеолина са антиоксиданти, докато препаратите за химиотерапия имат обратен ефект - те са прооксиданти. Ако се вземат наведнъж, взаимно се неутрализират.

Апигенинът се съдържа в целината, артишока, в магданоза и в броколите. Освен срещу рака на панкреаса той е доказано ефикасен и при рак на гърдата.

Лутеолинът се съдържа в царевицата, спанака, морковите, червените чушки и в другите зеленчуци с ярки цветове.

Ракът на панкреаса е много бърз и много болезнен. Той се развива без симптоми и често се открива твърде късно, когато вече е дал разсейки и е стигнал критична маса. Това е четвъртият най-смъртоносен вид рак в света. За последните 20 години броят на болните от рак на панкреаса постоянно расте.