През нея покрай храната влизат контрабандно и отрови и микроби

Храносмилателният тракт е тръба, минаваща през цялото тяло. Нейните лигавици са бариерата му пред външния свят. Тя се подлага на изпитание при всяко хранене. Освен ценни вещества ястията съдържат и микроби, токсини и вредни вещества. За борба с тях в тракта са настанени 70% от имунните клетки на човека. Те трябва да бъдат подпомагани.

Лигавицата на червата е облицована с полезни бактерии. Те произвеждат витамини и подпомагат смилането и перисталтиката. Над 400 вида са. Но лошата храна и антибиотиците ги убиват. Лоша е храната с много месо и захар, но с малко плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Развали ли се балансът на чревната флора (дисбиоза), почват възпаления, инфекции и човек има запек. Може да се стигне до автоимунни болести и проблеми в отдалечени части на тялото.

Предпазването от тежки болести и рак, лечението на рака и възстановяването след него задължително изискват подобряване на чревната флора. Това може да стане с природни методи и добро хранене. Крайности като голям прием на белтъчини, захари и мазнини са вредни. Преяждането също, защото черният дроб се претоварва. Опасно е и гладуването, ако е дълго.

Добрата храна е прясна и питателна. Трактът се подпомага от ензими и флавоноиди в плодовете и от индоли в кръстоцветните зеленчуци (броколи, зеле и др.) Много важно е да се ядат фибри. Те абсорбират жлъчката и нейния токсичен товар и ги изхвърлят навън. Овесените фибри са чудесни, тъй като съдържат бета-глюкани, които са доказано противоракови. Богати на фибри са и бобовите растения, плодовете и зеленчуците.

Водата е жизненоважна за добро храносмилане. Тъй като човекът е 60-70 процента вода, трябва да му се доливат по 2 л прясна вода на ден (8 чаши). Иначе човекът става блато.

Как работи мелницата

След кожата храносмилателната система има най-голям контакт с външния свят. Каналът от устата до ануса приема външни субстанции, тества ги за микроби, разгражда ги, извлича полезните вещества и изхвърля ненужното.

Стомашно-чревният тракт е КПП, машина за обработка на храна и депо за отпадъци. Целта е да превърне храната в гориво без замърсители. Този процес трае от старта до финала 1-3 дни. Ако нещо не върви гладко в него, на човек веднага му става лошо, усеща дискомфорт, тежест и болка. Ако това е хронично, се стига до тежка болест като рака. Ракови заболявания, свързани пряко с храносмилането, са: на хранопровода, стомаха, дебелото черво, жлъчния мехур, черния дроб и панкреаса. Косвено свързаните са още повече.

Храносмилането е прост процес, основан на принципа "каквото влезе, трябва да излезе". Ето етапите му:

1. Дъвчене. То накъсва и смачква храната. Слюнката я напоява с ензими, които й действат химически.

2. Мускулът на хранопровода се разширява и свива, за да вкара храната през клапан в стомаха.

3. За 3 часа в стомаха храната се облива със солна киселина и други сокове, разгражда се и поема към тънките черва.

4. Жлъчният мехур отделя течност на входа им при дванадесетопръстника. Тя се образува в черния дроб и се складира в него, за да свърже мазнините във водниста маса и те да бъдат резорбирани или изхвърлени по-лесно. Жлъчката съдържа и отпадъци.

5. Тънките черва са 7-метров нагънат тунел, в който се влива сок от панкреаса. Той разгражда въглехидратите и белтъците. Храната се тества от имунни клетки за бактериално замърсяване. Всеки микроб се неутрализира и трупът му се отнася в дебелото черво. Полезните вещества минават през стените на червата (резорбация). Кръвта и лимфата ги доставят в черния дроб и до органите.

6. Несмилаемата храна и отпадъците попадат в дебелото черво. То е с голям диаметър, но е късо (1/7 от тънкото). Сгъстява фекалната маса и я изхвърля за 12 до 48 часа. Тя е 1/3 от изяденото.

Добавки

Има голям брой хранителни добавки, които са за добро храносмилане. Те със сигурност усилват ефекта на онкотерапията, въпреки че въздействието им върху нея още не е проучено отделно за всяка.

- Пробиотици. От над 400-те вида полезни бактерии в червата най-добре изучени са два: Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium bifidum. Има ги в киселото мляко и киселото зеле, но могат да се вземат и на хапчета. В начална фаза са проучвания, че действат срещу рак на дебелото черво.

- Мелатонин. Секретира се в чревните клетки и премахва и запека, и разстройството. Подсилва имунните клетки в чревния тракт.

- Коластра от крава. Кърмата в първите дни след раждане на теленце е различна по биохимичен състав от кърмата след това. Изключително богата е на антитела, растежни фактори, витамини и минерали, но с никаква или съвсем малко лактоза. Може да помогне при диария, алергии, хепатит С, затлъстяване, инфекции на стомаха и червата, например с хеликобактер пилори, т.е. и срещу рак.

- L-глутамин. Това е важна аминокиселина за клетките на червата, тъй като те се хранят най-много с нея. Предпазва черния дроб. При рак намалява чревното отравяне от химиотерапията. Закарва в туморите медикамента метротрексат, който ги убива, но избирателно защитава здравата тъкан. Тъй като бързият тумор изтощава запасите на тялото от глутамин, добавки от него помагат за мускулния метаболизъм.

- Протеолитични ензими. Помагат за смилането на белтъците и са добре изучени. Сред тях са бромелаин от ананаса, папаин от папаята и панкреатичните ензими химотрипсин и трипсин. За профилактика на рака се вземат на гладно.

- Витамини С, Е и бета-каротини. Изтребват свободните радикали в лигавицата, понеже са мощни антиоксиданти.

- Масло от мента. Лекува диарията и чревни спазми, болка, тежест и подуване.

- Фолиева киселина. Това е витамин от група В и при недостиг от него се стига до възпаления.

- Гама-оризанол. Облекчава симптомите от стрес - т.нар. нервен стомах.

Пропускливо черво

Ако през червата минават по-големи частици от храната или токсични отпадъци, това е синдром на пропускливото черво. Налага се черният дроб да се заеме с детоксикацията им. Иначе свободните радикали шарят из организма и се стига до алергии и възпаления.

Синдромът може да е от непоносимост към някоя храна. Причинява газове, диария, главоболие и разстройство. Води до хронично възпаление, а оттам и до рак.

Пропускливото черво се избягва или лекува с хранителни добавки от ензими и полезни бактерии (пробиотици). Често всичко опира до по-доброто дъвчене и по-спокойното хранене.

Връзката с рака

Хроничните смущения в храносмилането може да са индикатор за сериозни болести, дори за рак. Справянето с тях намалява възпаленията, увеличава резорбацията на полезни вещества и така повишава шанса за успех на лечението му. Стомашното здраве е важно не само за храненето, но и защото влияе на всички системи на тялото.

А ракът се причинява от много фактори, които в някои случаи са действали дълго време. Тяхното съчетание води до опасен ефект на доминото. Падне ли плочката храносмилане, тя ще бутне имунната система и възпаленията, хормоналните смущения и инсулиновата резистентност ще връхлетят. Колкото повече плочки от доминото падат, толкова по-тежко става раковото заболяване.