Всяко възпаление в тялото е тлеещо огнище на рак, а антиоксидантите са мощната струя, която го гаси.

В процеса на зарастване на раните и при инфекции на възпаленото място цари клетъчен хаос. Той се поддържа от т. нар. свободни радикали - изключително реактивни вещества, които хем са резултат от възпалението, хем са причина за него. Те предизвикват преки увреждания на клетките и тъканите. (Виж по-долу за оксидативния стрес.)

Всяка молекула в клетките е изградена от атоми. Около техните ядра кръжат отрицателно заредени частици - електрони. Свободните радикали са молекули, на които им липсват електрони и те са в ужасен транс, докато си ги набавят. Толкова са гладни за електрони, че буквално ги крадат от всяка молекула, която им се изпречи. Но след този "обир" жертвата се уврежда и също става гладна за електрони. Тръгва на лов за тях в съседни клетки и започва цял цикъл клетъчни повреди. Така се стимулира възпалението и се отключват няколко жизненоважни за рака ензими, както и белтъкът бета-капа - Черният рицар на рака.

Свободните радикали увреждат ДНК на клетките и после такива мутирали клетки се възпроизвеждат. С това започва ракът. Освен това те поддържат възпалението и то става хронично, а от това ракът само расте и расте.

Намаляването на активността на свободните радикали и тяхното неутрализиране става с помощта на вещества, наречени антиоксиданти. От самото им име личи, че те предпазват от оксидативни вреди и намаляват броя на свободните радикали. Правят това, защото са донори на електрони. Даряват ги на гладните за електрони свободни радикали и така предотвратяват верижните кражби на електрони от молекулите на клетката.

Антоксидантите се доставят в организма с храната и чрез хранителни добавки. Те прекъсват порочния кръг на възпаленията, на рака и на други болести, като пазят клетъчната ДНК от увреждания.

Най-важните, които намаляват възпаленията и риска от рак, са:

- Алфа-липоева киселина. Усилва действието на други антиоксиданти, особено на витамини С и Е.

- Витамин С. Предпазва от окислителни увреждания.

- Витамин D. Недостигът му се свързва с 14 вида рак.

- Витамин Е.  Много изследвания доказват, че намалява възпаленията и предпазва от рак. При опити с хора обаче резултатите са противоречиви.

- Епигалкатехин галат. Флавоноид, съдържащ се в зеления чай. Най-мощният антиоксидант. Принуждава раковите клетки да се самоубиват (апоптоза).

- Коензим Q10. Силно намалява оксидативния стрес. Действа съвместно с витамин Е.

- Куркумин. Вещество, съдържащо се в куркумата. Намалява прекомерната оксидация на липидите (мазнините).

- Селен. Помага на другите антиоксиданти и на организма да произвежда свои.

- Фолиева киселина. Витамин от групата В. Помага за поправката на увредена ДНК. Особено полезна за хора, които консумират алкохол.

- Чесън. Противораковите му свойства са доказани с много проучвания върху животни и хора. Една от 5-те най-полезни храни.

Стрес от кислорода

Оксидативният стрес настъпва, когато в организма има твърде много свободни радикали и твърде малко антиоксиданти. При него фините клетъчни механизми са изложени на корозионното действие на кислорода и се формира клетъчна "ръжда".

Храни

Антиоксидантите предпазват от хронични възпаления и ги лекуват. Но ако диетата с тях се съчетае и с противовъзпалителни билки и добавки, ефектът се удвоява. Но най-голяма роля има храненето. При лошо хранене, възникват възпаления и се получава инсулинова резистентност. Хора с наднормено тегло имат такава резистентност, както и високи нива на най-опасните възпалителни вещества - интерлевкин-1, 6 и 8 и ядрен фактор капа-бета (Черния рицар на рака). Ако свалят килограми, свалят и нивата на тези вещества. Това става чрез намаляване на приема на храни, богати на въглехидрати.

1. Наблегнете на плодове и зеленчуци. Звучи като изтъркана плоча, но те са ключови доставчици на антиоксиданти. Например антоацидите в дребните горски плодове свалят нивото на бета-капа. Общо 206 епидемиологични изследвания върху хора и 22 върху животни доказват еднозначно, че яденето на плодове и зеленчуци в големи количества предпазва от рак на стомаха, хранопровода, белия дроб, на панкреаса и на дебелото черво. Най-полезни зеленчуци са морковите, листните и зеленчуците от зелевата група (кръстоцветни): броколи, карфиол, зеле - по възможност сурови.

2. "Добри" мазнини. Учени от Харвард отбелязват, че видът на мазнината е по-важен от количеството й. Ненаситени мазнини намаляват възпаленията, докато наситените и трансмазнините ги подсилват.

3. Омега-6 вреди. Арахидоновата киселина е полиненаситена омега-6 мастна киселина и може би си мислите, че е полезна. Всъщност тя подпомага възпаленията, тъй като от нея се произвеждат простагландини. Основен неин източник са месото от животни и птици, млечните продукти. Тяхната консумация трябва да се намали.

4. Есенциални (жизненоважни) са конюгираната линоленова киселина, докозахексановата (ДХК) и еикозапентеновата (ЕПК). Те имат пряк ефект срещу възпаления. Най-добре проучено е действието на ЕПК - това е прочутата омега-3 мастна киселина. Има я в студенолюбивите риби като дива сьомга, скумрия, херинга, камбала и в скаридите и раците.

Добавки

Освен изброените по-горе преки антиоксиданти прибавете към храната и:

- Ензими (най-вече бромелаин). Те разграждат белтъците, помагат на храносмилането и гасят острите възпаления. Най-прочут е бромелаинът от ананаса. Той намалява и болката от възпалението.

- Джинджифил. Смятан за билка против повръщане, той действа и против възпаления, сваля нивото на захарта в кръвта и успокоява болката.

- Пробиотици. Поддържат здрава чревна флора, свалят нивата на възпалителните вещества.

- Хомеопатични. Най-популярна съставка срещу възпаления е арниката. Апис, Рута и Бриония също помагат. Мехлемът "Траумил" има ефект при отоци.