Онкодиспансерът на Пловдив отличник с 1,4 млн. лв. и с най-високи заплати

Обявената за почти фалирала общинска болница "Св. Мина" в Пловдив се оказа с печалба от 830 000 лева за 2017 г. От дълго време тя е във финансов колапс, а градската управа непрекъснато налива пари в нея. Същата лечебница е приключила 2016 г. с дълг от 996 000 лева. Заведението перманентно е разтърсвано от протести заради забавени заплати и недостиг на персонал.

Изведнъж стана ясно, че бившата Първа градска болница е приключила 2017-а със зашеметяващ резултат. Това се вижда от балансовите отчети на общинските дружества, внесени за одобрение в общинския съвет на Пловдив.

Печалбата на "Св. Мина" е наречена "случайна", тъй като миналата година тя е получила 2 млн. лева субсидия от общината заради тежкото си положение. С нея болницата е изплувала и се нарежда на второ място сред печелившите дружества.

Първенец е Комплексният онкологичен център с 1,4 млн. лева. Трети по финансов резултат е сочената за отличник болница "Св. Пантелеймон". Тя е на плюс с 416 000 лева и няма задължения към доставчици. Всеки момент в нея ще се влее "Св. Мина". Процедурата е пред финализиране и предстои вписване в Търговския регистър, каза зам.-кметът Розалин Петков. Сливането е продиктувано от тежкото състояние на бившата Първа градска болница. Персоналът и ръководството на "Св. Пантелеймон" обаче се притесняват да не би "Св. Мина" да ги повлече надолу.

Като цяло финансовите резултати на общинските здравни заведения в Пловдив са високи, въпреки ограничените лимити и бясната конкуренция. Сумарната им печалба е близо 2,6 млн. лева. За сравнение през 2016 г. тя е била едва 364 000 лева. Само за година загубите са намалени с почти милион. От 15 търговски дружества 10 са на плюс, едно е на нула, а 4 - на загуба.

Списъкът на губещите се оглавява от ДКЦ-Пловдив с 88 000 лева. На минус с 38 000 лева е ДКЦ-6. Кожно-венерическият диспансер е традиционно на загуба. Заведението е приключило годината с 37 000 лева на червено.

Най-високи са средните брутни заплати в Онкодиспансера - 1588 лева, следван от ДКЦ-2 с 1461 лв. На опашката по заплати е Спортният диспансер със 716 лева. В тази статистика не са посочени възнагражденията на управителите.