Яйцата и сиренето вървят заедно. Малко храни се комбинират така добре и затова има омлети със сирене. Но освен насладата за небцето тези храни дават и нещо друго. Те предпазват от диабет.

Доскоро на яйцата се гледаше с лошо око. Бяха набедени, че са вредни за сърцето заради високото съдържание на холестерол. Този мит бе развенчан, но скептицизмът към яйцата си остана.

Вече не! Според изследване на учени от университета в Хелзинки яденето на 4 яйца седмично намалява риска от диабет с 37%.

Учените са наблюдавали 2300 души на възраст от 42 до 60 г. в продължение на 20 г. През това време 430 от тях заболели от диабет. Любителите на яйца от групата се оказали най-малко податливи на болестта. При само 4 яйца на седмица рискът от диабет спадал с 37% в сравнение с хората, които ядат само по 1 яйце на седмица.

"Освен холестерол яйцата съдържат и много полезни съставки, които влияят например върху обмяната на глюкозата и намаляват възпалението, а с това и риска от диабет", посочват учените.

Според друго изследване киселото мляко и сиренето също намаляват риска от диабет, но с 23%. То е направено от университета в Лунд, Холандия, и специално уточнява, че не става дума за нискомаслено сирене и обезмаслено мляко.

Проучването е обхванало над 27 000 души на възраст от 45 до 74 г. След 20 г. над 10% от тях (2860 души) развили диабет. Но сред любителите на сирене и кисело мляко рискът от диабет бил с 23% по-малък в сравнение с останалите.

Целта на изследването е била да установи от какъв източник са мазнините в храната, а не какъв вид са те. Както млечните продукти, така и месото съдържат наситени мазнини. Мазнините от месото обаче увеличават риска от диабет, докато същите мазнини от млечните продукти го свалят, посочват учените.

Изводът е да се намали консумацията на месо за сметка на яйцата, сиренето, киселото мляко и дори кравето масло. Разбира се, остава в сила изискването да се следи приемът на калории, за да не се стига до затлъстяване.