30°C   София
 

Оцелява часове по ръцете и 3-4 дни по повърхности, до 6 месеца на студено. Британски изследователи откриват зависимости в боледуването според сезона на раждане. 

Ротавирусните инфекции са най-честата причина за тежки остри гастроентерити в ранното детство - 95% се разболяват до поне веднъж до навършването на 5 г. Възрастните също се заразяват, но при тях протичането е по-леко, докато за малките деца може да се стигне до фатално обезводняване. Това съобщи на дискусия за профилактиката инфекционистът проф. Майда Тихолова.

Заболяването често се нарича разговорно чревен грип поради изразената диария, но се различава от другите вирусни заболявания в храносмилателната система. Причинителят е получил името си поради прилика на вируса с колело със спици.

Няма специфично

лечение, а само

хигиената не

дава гаранция,

че заразяването ще се избегне. Затова профилактика с достъпните и у нас ваксини има водещо значение, смята специалистът. Като пример цитира проучвания от европейските държави, въвели преди нас ваксинация. Те отчитат до 83% намаляване на тежките случаи, стигащи до болнично лечение.

У нас по официални данни броят на острите ротавирусни гастроентерити е намалял почти двойно 1 г. след въвеждане на програма за контрол и лечение.

Вирусът се разпространява чрез фекалиите и чрез замърсени ръце, предмети и храна може да попадне в устата. Оттам отива в стомаха и червата и започва да се размножава. От този момент

до появата

на оплаквания

минават 2-5 дни,

през което време болният на практика може да заразява други хора.

Заболяването става очевидно с тежка водниста диария, повръщане, повишена температура, коремни спазми и болка. При по-големи деца и възрастни заболяването обичайно е самоограничаващо се. За малките засягането на чревната лигавица и честите изхождания създават риск за обезводняване. Най-често боледуват децата от 6 месеца до 2 г., но това е и периодът, в който протичането е най-тежко и вероятността за дехидратация (загуба на телесни течности) е голяма.

Най-добрият начин за избягване на обезводняване е да се пият много течности. Тъй като при диарията и повръщането се губят и много соли, организмът трябва да се подпомага с рехидратиращи соли, които се разтварят във вода. При тежка дехидратация може да се наложи венозно включване.

Предупредителни сигнали за обезводняване са отпадналост, безапетитие, суха кожа и лигавици, сънливост, тревожност, намалено уриниране,

плач без сълзи

и дори хлътване

на фонтанелата

и очите при бебетата. Важно е да не се стигне дотам, затова всяко разстройство при децата трябва да е под контрола на лекар.

Дори в идеалните случаи до изчезването на симптомите на ротавирусни инфекции минава поне седмица. Това не променя факта, че вирусът продължава да се отделя с фекалиите, което е заплаха за околните. Утежняващ фактор е

голямата

устойчивост

на ротавирусите

Върху човешките ръце оцелява няколко часа, върху домашни твърди сухи повърхности 2-3 дни, месец по плодове и зеленчуци, 2 месеца във влажна среда и до 6 месеца на температура около и малко под нулата.

Вирусът, идентифициран едва през 70-те години, засяга децата по целия свят, включително у нас.

Родените през лятото

до 12 месеца

боледуват

по-често,

пикът при

зимни бебета -

между 2 и 5 г.

Теоретично ротавирусните чревни заболявания са по-чести през есента и зимата, но през последните години епидемиолозите открояват пикове и през топлия сезон.

Кога ще е най-изявен рискът от ротавирусна диария, изглежда, е свързано със сезона, в който е родено детето.

Така смятат британски учени от Катедрата по епидемиология и здраве на населението към Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон. Те са проучили кривите на лабораторно потвърдената заболеваемост сред най-рисковата група - децата до 5-годишна възраст.

През първата година от живота рискът от ротавирусна инфекция е значително по-висок за децата, родени през летните месеци.

Между 12-ия до 24-ия месец тенденцията се обръща.

Кумулативният риск до 5-годишна възраст обаче остава значително по-висок за децата, родени през лятото в сравнение със зимата, поради повишения риск за заразяване в началото на живота. Какво пази летните бебета? Обяснението най-вероятно е в защитата, която новородените имат през първите 6-8 месеца благодарение на майчиния имунитет, смятат инфекционистите.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Италианските власти от адриатическия град Сенигалия, област Марке, предотвратиха извършването на кражби по домовете от страна на двама българи, съобщиха местните медии. 30-годишният М.И. и 21-годишният А.М. били преследвани с патрулна кола, а после в преследването се включил и хеликоптер на полицията от Пескара.

Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им позволи за пръв път в света да получат течен магнит, съобщи в. "Мейл он сънди". Откритието се счита за пробив в науката, тъй като течният магнит запазва свойствата си дори при промяна на формата. Той ще позволи на учените в бъдеще да могат да конструират течни роботи, предаде БТА.

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват