Диетата “Спарк” (Spark Solution) третира тялото като автомобил. Ако карате като луди, скачате върху спирачките и форсирате, колата ви скоро ще се скапе. Човек реагира по същия начин на лошо управление и поддръжка – заседналият живот, преяждането, недоспиването ви правят лениви и затлъстели, разболяват, обяснява авторката на диетата Беки Хенд.

Две седмици целенасочен режим на хранене и упражнения ще ви вкарат в релсите и ще сложат началото на нов, здравословен начин на живот, твърди тя.

Какво

представлява

Зад онлайн диетата стои група привърженици SparkPeople.com, според които тя ще ви помогне да отслабнете в резултат на питателен, но нискокалоричен хранителен план, подобряващ метаболизма. Новият начин на хранене е придружен с редовен фитнес и съвети от хора, постигнали с него поразителни резултати.

Книгата Тhe Spark Solution дава подробни указания и рецепти за първите две седмици на програмата и как да я продължим до месец и повече. Авторите предупреждават, че през тези първи 14 дни много хора се отказват, и призовават към упоритост.

Диетата предвижда до 1500 калории дневно, от които 45-65% въглехидрати, 20-35% мазнини и 16-35% протеини. Храненията са разпределени на закуска, обяд, вечеря и две леки допълнителни хапвания. Стремежът е типични вредни храни постепенно да се заменят с полезни. През първия ден например вместо 30 грама чипс хруснете 12 бадема. Книгата посочва колко калории спестява тази замяна и защо е полезна.

Закуската може да включва препечена филийка, яйца на очи, бекон, обезмаслено сирене, половин портокал и 1 чаша обезмаслено мляко. Преди обяд - нискомаслени плодово мляко или пудинг. Обядът може да е сандвич с колбас или месо без тлъстина и без много сол, малко обезмаслено сирене. Добавете домат, маруля, а за десерт - грозде. Следобедна закуска - 1 филия пълнозърнест хляб с фъстъчено масло. Вечерята - пилешки гърди без кожа на скара, обезмаслено мляко, зелен фасул, печени сладки картофи, плод за десерт. Алкохолът е допустим по 2 питиета седмично, но е по-добре без него.

В книгата подробно са описани и упражненията, които трябва да правите, и по колко калории гори всяко от тях. Проучване е установило, че участници, които спазват хранителния режим, без да спортуват, не успяват да запазят дълго свалените килограми.  Актрисата Скарлет Йохансон е отслабвала с тази диета.

Актрисата Скарлет Йохансон е отслабвала с тази диета.

Действие и точки

Диетата нормализира теглото и подобрява общото здравословно състояние. Освен че е нискокалорична и ускорява метаболизма, заради плодовете, зеленчуците и умерената консумация на мазнини тя поддържа в добра форма сърцето и кръвоносните съдове.

15-а в общата класация заедно с диетата за плосък корем и нутритарианската, “Спарк” е 12-а в категорията “най-добро здравословно хранене”; 18-а е в сектора “лесна за изпълнение”; 21-а е в “бързо сваляне на килограми”; 23-а е в “най-добра за отслабване”; 25-а е в “най-добра за сърцето” и 29-а в областта “най-добра срещу диабет”.

Колко струва

В сравнение с други хранителни режими излиза евтино, защото не набляга на екзотичните продукти. При това през решаващите първи две-три седмици храненето по ресторанти не е препоръчително.

Лесно ли се спазва

Зависи. Ако сте човек на реда, който не се затруднява да планира порциите си – да. Иначе в мрежата има готови менюта и правила, които само трябва да се спазват. Онези, които мразят физическите упражнения, ще видят зор.

Отслабва ли се

Да, ако следвате стриктно хранителния план, спазвате калориите и правите гимнастика. Изследване показва, че за 1 година спазващите само диетата отслабват 8 кг, а тези, които я комбинират с упражнения – над 10 кг и задържат това тегло.

КОЙ Я СЛЕДВА

За снимките на филма “Железният човек 2” сексапилната Скарлет Йохансон свали над 6 кг с тази нискокалорична диета и с упражнения. Карл Лагерфелд

Карл Лагерфелд
А дребничкият дизайнер Карл Лагерфелд се прости с 30 кг за 10 г. За да намали лошия си холестерол, той започва с много суров вариант на диетата – 2 седмици само по 900 калории, 1 седмица – 1200 калории, а после 1600 калории на ден за поддръжка и редовна гимнастика.