В сауните има предупредителни надписи да не се използват от бременни, от деца и от хора със слаби сърца. Във Финландия обаче, където има 1,6 милиона сауни при население от 5 милиона души, хората влизат в тях да се потят още от деца и всеки си взема сауната поне веднъж седмично.

През февруари списанието на Американската медицинска асоциация публикува изследване с 2315 мъже на средна възраст, проследявани в продължение на 20 г. Изводът от него е, че сауните намаляват двойно риска от смърт вледствие на сърдечна болест. А рискът от внезапна смърт (т.е. настъпила до 1 час след появата остър симптом) намалява дори с 63%.

Учените правят тези изчисления, след като са взели под внимание фактори като наличие на сърдечна болест, възраст (средно за участниците тя е 53 г.), кръвно налягане, пушене и др.

Няма изненада, че изследването е направено във Финландия. Според неговия ръководител д-р Лари Лауканен ползите от сауната превъзхождат опасностите от нея и колкото по-често човек влиза в сауната (от 4 до 7 пъти седмично), толкова по-предпазен е той от сърдечни болести.

"Винаги са ме изненадвали предупредителните надписи на сауните извън Финландия, казва д-р Лауканен. Те са безопасни за повечето хора. Не бива да влизаш в сауна само ако имаш ангина, ако си изкарал наскоро инфаркт, ако имаш стеснение на аортата или просто ако в момента не ти е добре."

Според изследването дори при хронична сърдечна болест сауната не вреди. В нея смъртта настъпва рядко и почти винаги е свързана с употребата на алкохол. Човек получава хипертермия (прегрява), тъй като е пил твърде много и не осъзнава колко горещо му е.

Изследването обхваща само мъже и се отнася до сухи сауни, в които температурата на равнището на лицето на седящия вътре е 80-100 градуса. Няма как резултатите да са същите, ако се изследват жени например в България. Въпреки това има данни, че ползването на сауна сваля кръвното налягане, повишава кръвотока през сърцето и увеличава обема на белите дробове. В резултат човек диша по-дълбоко и понася по-лесно горещините. Освен това сауната облекчава болката на страдащите от ревматични болести.

Във Финландия, където и бременните ходят на сауна, не се повишава броят на новородените с увреждания. Там сауната се смята за безопасна и се препоръчва на жените стига да не са с рискова бременност. Децата във Финландия влизат в сауна още от 5-годишни и седят в нея по 5 минути на най-долната (и най-малко горещата) пейка.