Качването на килограми се обяснява с преяждане, но може да бъде причинено и от недобре работещи хормони. Стрес, застаряване, гени и вредни привички в начина на живот могат да доведат до хормонален дисбаланс, а той - до затлъстяване.

Кои са 9-те хормона, чийто дисбаланс в тялото води до напълняване и как да ги държим под контрол.

На щитовидната жлеза

Тази жлеза се намира в основата на шията. Тя синтезира хормоните Т3, Т4 и калцитонин, които регулират обмяната на веществата в организма. Пониженото производство на тези хормони води до хипотиреоидизъм. Негов резултат е надебеляване, най-вече заради задържането на вода в тялото, което прави лицето подпухнало.

Как да го избегнете:

- Консумирайте йодирана сол

- Яжте добре сготвена храна и избягвайте сурови зеленчуци

- Приемайте витамин D под формата на хранителна добавка

- Консумирайте храни, богати на цинк. Такива са стридите и тиквените семки

Инсулин

Инсулинът се секретира от панкреаса. Той е много важен хормон, тъй като чрез него глюкозата достига по кръвен път до клетките и им осигурява енергия. Тя се получава при хранене, когато организмът преобразува постъпващите въглехидрати в глюкоза.

Консумирането на преработена храна, нездравословни закуски, алкохол или подсладени напитки води до резистентност към инсулина и тогава глюкозата остава в кръвообращението. Това насища кръвта със захар, което води до пълнеене и диабет.

Целия текст четете тук