Ако ви се яде нещо леко, но хранително, първа идва на ум салатата. Но внимавайте - в ресторантите към нея добавят вредни съставки. Например парченца стар колбас или пържено месо, кротони и най-вече престояли сосове за салати и дресинги, от които обезмаслените са най-вредни.

С такъв сос цялото богатство от антиоксиданти в салатата ще мине транзит през тялото. Причината е, че полезните й съставки са разтворими в мазнина. Тоест, нуждаете се от нещо мазно към салатата, за да ги усвоите.

Добър източник на такава мазнина е зехтинът, както и авокадото. Но от яйцето по-добро няма.

Яйцата са много богати на мазнини и белтъчини, а в някои случаи доставят и доза от незаменимите омега-3 мастни киселини. Но тук става дума не за тяхната собствена полезност, а за това, че помагат да се усвоят най-полезните съставки на зеленчуците.

Изследване, публикувано в "Америкън джърнъл ъв клиникъл нютришън", показва, че ако към салатата е добавено 1 яйце, организмът ще усвои 4-5 пъти по-голямо количество от каротеноида зеаксантин. Той се съдържа в листните зеленчуци. Ако се добавят 1,5-3 яйца, усвояването на бета каротина и лутеина скача 8 пъти в сравнение със същата салата, но сервирана без яйца.

Тук важното е да се изяде жълтъкът, тъй като мазнините са в него. Яйчният белтък не върши работа.

Още по-важно е как да се приготви самото яйце. Има много начини, но най-добрият е да се свари без черупката. Това е т.нар. забулено яйце. Ако то се свари с черупката или се изпържи, способността му да разтвори антиоксидантите от салатата намалява с 50%. Най-лошият вариант е яйцето да се сложи в микровълнова печка. Тогава спадът е още по-голям.