Изключвайки кренвиршите по стандарт “Стара планина”, които са с 82% месо, останалите се правят от баадер или прат - машинно обезкостено месо с ниско качество. То е богато на мазнини, ако кренвиршите са свински. Ако са пилешки или телешки, съдържа основно сухожилия.

Към него се слагат смляни рога, копита, кости, нокти, кожа, лой, мас, сланина, нишесте - царевично, картофено или пшенично, плюс оцветители, които придават добър търговски вид. И всичко това се гарнира богато с вода.

Влагат се и т.нар. пълнители, които задържат водата, за да се увеличава теглото на продукта. Солта понякога се добавя в по-големи количества, което удължава срока на годност.

Според стандарта може да се добави и соя, соев концентрат или изолат, но до 3%. Често обаче има продукти, произведени почти изцяло от соя и в тях на практика да няма месо.

Водното съдържание в различните видове кренвирши варира. В говеждите и свинските е малко по-ниско – от 54 до 66%, а при пилешките може да достигне 73%. В сухото вещество, от което се приготвят кренвиршите, мазнините достигат до 46%.

Машината, която смила всичко това, се нарича кутер. Представлява голям съд с дупка. По средата има ос с двуостър нож, подобен на перка. В кутера се изсипва сместа и се обработва в продължение на 6-7 минути.

Ножът се върти с висока скорост, в резултат на което се постига и висока температура. Това спестява термичната обработка. Крайният резултат е маса, подобна на каша, която се пълни в найлонови опаковки.

При покупката на кренвирши трябва да се избират добре вакумирани и опаковани. Необходимо е да се погледнат изписаните на етикета производител и срок на годност.

Насипните кренвирши, които се продават невакуумирани, могат да се съхраняват до 6 дни в хладилник. Опакованите обикновено имат трайност до 15 дни.

"За да се нарича един продукт кренвирш, трябва да съдържа поне 75% месо", заяви земеделският министър Румен Порожанов в сряда. Той допълни, че се подготвя нов стандарт за месни храни, който вероятно ще влезе в сила до месец и половина.

За новите изисквания пръв съобщи в. “24 часа” в понеделник.