Столетия наред представата за учения е за човек, който се взира в здрача на лабораторията или си боде очите над прашни книги. Няма как да не си развали зрението с тези занимания. Ново изследване обаче показва, че хората, които носят очила, наистина са по-интелигентни.

Екип от университета в Единбург е анализирал данни за гените на 44 480 души. Нито един от тях не е имал деменция, нито пък е преживял мозъчен удар. Установено е, че за по-интелигентните е с 30% по-вероятно наличието на гени, които изискват да се носят очила, се казва в публикация в сп. "Нейчър" от края на май. Там пише още, че по-големите умствени способности са свързани и с гените, от които зависи по-доброто здраве на сърцето.

Това е най-задълбоченото изследване на гените на интелигентността, правено досега, изтъква екипът. В хода му са проучени 148 области от генома, които са свързани с познавателните функции. Ролята на 58 от тях досега е била неизвестна. Благодарение на това изследване става ясно защо познавателните функции на мозъка се влошават при болест и от старост.

Учените обаче не са си поставили за цел да обяснят защо има връзка между интелигентността, влошеното зрение и сърдечното здраве. Този въпрос е оставен без отговор. Ръководителят на екипа д-р Гейл Дейвис обаче изтъква, че вместо това "са установени множество различия в гените, благодарение на които умствените способности се наследяват".