Нова книга на английски анатом и биолог обяснява гънките, издатините и извивките по женското тяло с начина на хранене, наследен от каменната ера преди появата на земеделието.

Според д-р Дейвид Бейнбридж, автор на "Произход и въздействие на женските форми", красотата при жените се обуславя от храненето им в различните възрасти. Еволюционната "цел" е жената да бъде в оптимална телесна форма тъкмо в периода, когато ще ражда и ще отглежда деца.

Но мъжките и женските тела се различават много повече, отколкото е нужно за съвокупление на двойката, за зачеване, раждане и отглеждане на деца. Защо?

Защото мъжът и жената имат различна роля в еволюцията. Това обяснява факта, че след като двойката се е обвързала, женският й член неизменно започва да пълнее. Омъжените жени по правило наддават на тегло след сватбата, тъй като за новата им роля имат нужда да натрупат запас от мазнини. Те им трябват, за да свършат тежката работа по възпроизводството на вида. Така се стига до промяната в телесните извивки.

Това, което най-много възбужда в таблоидните вестници, са не просто голите женски тела, а характерните извивки по тях, казва Бейнбридж пред "Икономист". Според него тъкмо извивките са доказателството, че жената от снимката е била добре отглеждана и носи надеждни родителски гени. Тъкмо това кара мъжете читатели на таблоида да се плюнчат при вида й. Те всъщност са подвластни на най-стария човешки нагон. Това наследство не може да бъде изтрито просто защото ние презираме таблоидите, смята авторът.

Според него преди епохата на земеделието са се редували дълги периоди на изобилие и на глад и затова телесното тегло на хората постоянно е варирало. От онова време са наследени най-масовите хранителни проблеми на жените - затлъстяването, булимията и анорексията. "Те са еволюционна останка от времената, когато достъпът до храна е бил непредсказуем", казва д-р Бейнбридж.