Чудите се на хората, които никога не се оплакват от този дискомфорт. Дали никога не са се срещали с проблема или просто го намират за крайно неуместна тема за споделяне. Истината е, че запекът е кошмар, който съпътства ежедневието на всеки четвърти българин. А 80% от потърпевшите са дами.

Заседнал начин на живот, прием на малко количество течности, бедна на фибри храна, отлагане на посещението в тоалетната. Всичко това се нарежда сред причините за запека. Но има и обстоятелства, които сигурно не разпознавате като допринасящи и задълбочаващи проблема, но са.

Понижена функция на щитовидната жлеза

Може да се окаже, че това състояние има отношение към проблемите ви с изхождането. Не е задължително всеки с проблем със щитовидната жлеза да изпитва трудности с освобождаването на дебелото черво. Нито пък наличието на запек да е задължителен знак за хипотиреоидизъм, но не е изключено.

Често похапване на шоколад

Не стига, че ви се лепи, само докато го гледате, ами се отразява неблагоприятно и на отделителната ви система. Не бързайте да се отчайвате. На някои хора шоколадът действа точно по обратния начин. Ако се чудите вие от кои сте, извадете напълно шоколада за известно време от диетата си и установете.

Целия текст четете тук