Разхождайте се сред дърветата или ги пренесете у дома с масла

Освежаваща разходка на чист въздух в гората наистина може да повдигне духа на човека. Нова книга разкри научните аргументи, обясняващи защо дърветата са толкова благотворни за душата.

Проф. Йошифуми Миязаки от десетилетия изследва полезните ефекти на природната терапия, а последният му труд разкрива как всеки може да използва японската традиционна “горска баня” (шинрин йоку), за да подобри здравословното и психическото си състояние.

През 1992 г. направих първия си експеримент с горска терапия и оттогава резултатите само потвърждават положителните ефекти от нея, казва японският учен.

“С вдишване или докосване на бор, дъб или японски кипарис хората успокояват активността в предната част на мозъка, намаляват дейността на симпатиковата и повишават тази на парасимпатиковата нервна система. Всичко това е свързано с изкореняването на стреса”, добавя той. Резултатите са

сваляне на високото кръвно, успокояване на учестения пулс, изчезване на чувството за гняв и на депресията, повишаване на настроението и укрепване на позитивното мислене.

Японската лесовъдска агенция е създала 48 официални горски терапевтични програми, а правителството в Токио е дало над 4 млн. долара за финансиране на проучвания, свързани с “горското къпане” от 2004 г. насам.

Не е нужно обаче да живеете в Япония, за да практикувате шинрин йоку, можете да използвате горските бани в родната си страна и дори да пренесете дърветата у дома чрез етеричните им масла, посочва специалистът.

Шинрин йоку се свързва със спокойна разходка през гората в продължение на поне 2 часа. Не е необходимо да се изминават големи разстояния.  Дърветата лекуват.

Дърветата лекуват.

Така хората усещат по-осезателно контакта с природата, без да се натоварват физически. Телефонът трябва да е изключен, за

да може човек да

се потопи напълно

в околната среда

тук и сега. Да се възхищава от всичко, което го заобикаля. Сетивата трябва да са максимално изострени.

Усетете как краката ви докосват почвата. Как се стягат и отпускат мускулите и как се поклаща тялото, казва професорът. По време на тази разходка трябва да се обърне внимание на всяко място в организма, където се усеща скованост или болка, като е нужно да бъде направен опит за съзнателното им отпускане.

Обърнете внимание на съзнанието си, продължава Миязаки. Дайте си сметка за актуалното му състояние. Дали е спокойно, или натъпкано с тревожни мисли, объркано ли е, или фокусирано?

Съсредоточете се върху самото ходене, като се вслушвате във всички звуци наоколо и дишате дълбоко, така че да усещате как гърдите ви се изпълват със свеж въздух.

Чуйте песента на птиците и шума на листата, полюшвани от вятъра.  Етеричните масла пренасят дърветата и растенията у дома.

Етеричните масла пренасят дърветата и растенията у дома.

Разглеждайте нюансите на зеленото в дърветата и как лъчите на слънцето минават през клоните.

Вдишвайте аромата на гората, пръстта, падналата шума, пълни с естествени елементи на ароматерапията, известни като фитонциди.

Ходете колкото е

възможно по-тихо

Опитвайте се да движите всички части на тялото си, като анализирате какво усещате. Постъпателно сканирайте мислено глезените, коленете, бедрата, ханша, гърба, гърдите, раменете, ръцете, врата, главата.

Екипът на професор Миязаки е изследвал и отпускащия психологически ефект на извлечените от дърветата етерични масла.

Кедър

Кедровото масло се използва от столетия. Неговият топъл дървесен аромат отпуска съзнанието и тялото и предизвиква усещане за жизненост. Кедровото масло съдържа група от химикали, наречени сесквитерпени, известни със способността си да балансират емоциите. 

Начин на употреба и ползи:

l Сложете три-четири капки в дифузера в края на дългия ден, за да създадете отпускаща атмосфера.

l С 1-2 капки масажирайте гърдите си, за да увеличите жизнеността след края на работния ден.

l Когато се почувствате стресирани във враждебна или просто непозната за вас обстановка, вдишайте аромата на маслото, за да успокоите съзнанието си.

l Пръснете аромат на кедър в дома си или офиса, за да предизвикате чувство на доверие и повишено самочувствие.

Ела Дъглас

Със своя чист и свеж аромат маслото на елата Дъглас стимулира позитивните мисли и подобрява концентрацията. Използва се за почистване на кожата и за освобождаване на дихателните пътища. Елата Дъглас съдържа алфа пинен - вещество с успокояващо действие. 

Начин на употреба и ползи:

l В комбинация с масла от див портокол, лимон и бергамот в ароматизатора маслото от ела повишава настроението и помага за съсредоточаване.

l Добавянето на няколко капки в козметиката за лице или в душ гела почиства кожата, успокоява я и я подхранва.

l Капнете две-три капки в дланите си и вдишайте дълбоко, когато носът ви е запушен.

Евкалипт

Със своя камфороподобен силен аромат евкалиптът се използва за прочистване на съзнанието и за намаляване на напрежението. Препоръчват го заради пречистващите му свойства, които са полезни както за кожата, така и за отпушване на дихателните пътища.

Основните ароматни съставки на евкалипта са евкалиптолът и алфа терпинеолът, които го превръщат в идеалното масажно масло. 

Начин на употреба и ползи:

l Сложете няколко капки в ръцете си, като вдишвате дълбоко, за да се освежите и да засилите жизнеността си.

l Използвайте три-четири капки в дифузера, за да ароматизирате дома си.

l Смесете с една или две капки кокосово масло и използвайте за отпускащ масаж.

Сибирска ела

Със свежия си, тръпчив и леко балсамов мирис сибирската ела помага за балансиране на чувствата и успокоява тревогата. Тя съдържа високи нива на борнилов ацетат, който действа успокояващо на психиката. 

Начин на употреба и ползи:

l Добавете няколко капки към неутрално масажно масло, за да омекотите кожата и да отпуснете тялото. Това ще е особено полезно след уморителен и напрегнат ден.

l Три или четири капки в ароматизатора облекчават дишането, успокояват чувствата и засилват ефекта на приземяването.

l Сибирската ела помага за намаляване на стреса в трудни моменти в дома и в офиса. Капват се няколко капки на дланите и се вдишва дълбоко.

l Ако се смеси с 1-2 капки кокосово масло, води до успокояване на слаби раздразнения на кожата.

Туйопсис

Ароматът на туйопсис - вечнозелен иглолистен храст от семейство кипарисови, е силен и се доближава до този на кедъра. Изключително ефикасно средство за отпускане и успокояване.

Японският туйопсис е известен още и като асунаро. Познат е с антигъбичните, антибактериални, антивирусни и антивъзпалителни качества. 

Начин на употреба и ползи:

l Две-три капки в топлата вана подобряват самочувствието след тежък ден на работното място.

l Освен че ароматизира много приятно, етеричното масло от туйопсис елиминира неприятните миризми, намалява стреса и безпокойството.

l Няколко капки в базово масло (като кокосово например) намаляват възпаленията на кожата като екземи и псориазис.