Тумори може да се развият и по ходилата, гениталиите и под косата

Първите дни по летни дрехи са времето, в което най-често откриваме промените по кожата си. Ако забележите подозрителна лезия, е важно да я покажете възможно най-скоро на лекар, за предпочитане дерматолог.

Ракът на кожата може да бъде успешно лекуван, а ранната диагноза прави шансовете за радикално възстановяване много високи. Когато лечението се забави, състоянието се влошава и в някои случаи може да доведе до обезобразяване, усложнения и дори смърт. Не позволявайте отлагане да намали шансовете ви за добра прогноза, предупредиха експертите на паневропейската инициатива “Евромеланома”.

В нейните рамки Българското дерматологично дружество (БДД) ще прави на 16 май безплатни прегледи при повече от 200 лекари в цялата страна. Консултациите са за хора със съмнителни промени по кожата, съобщи един от основните организатори на проявата у нас - доц. Жана Казанджиева от Клиниката по кожни болести на Александровска болница и член на ръководството на БДД.

Златните правила за реакция при съмнителни промени (вижте в инфографиката примерите на сайта, разработен от екипа на “Евромеланома”) по кожата са:

- Не ги пренебрегвайте, надявайки се, че ще изчезнат.

- Не чакайте да видите как се развиват или дали ще помогне самолечение.

- Не се успокоявайте, че са безобидни - може да е така, но вие нямате квалификация да прецените, а изходът от лечението зависи от стадия на туморите.

- Не мислете, че ще досаждате на лекаря и най-вече не се страхувайте да го посетите.

Оглед на цялото тяло, включително на окосмените части, трябва да се прави и вкъщи  в началото и в края на лятото.

За него има условия във всеки дом - голямо и малко огледало, гребен и добро осветление. По възможност - и мобилен телефон с камера, за да може да се снимат и проследяват във времето лезии на границата на безопасното.

Изследвайте обстойно лицето си, особено най-рисковите места за кожен рак - носа, устните, устата и ушите, отпред и отзад. Проверете и кожата между пръстите на ръцете и краката, ходилата и дланите. С гребена улеснете инспекцията на скалпа, като търпеливо разделяте косата си на слоеве.

Малкото огледало e помощно за огледа на гърба и на гениталиите, върху които също може да се развие меланом.

Ръцете и вратът са рискови зони за слънчеви изгаряния и свързания с тях риск за кожен рак при дълго и често излагане на ултравиолетови (УВ) лъчи.

Най-застрашени са хората с подчертано бяла кожа, често с лунички, мъжете и жените с руса или червена коса и сини или зелени очи. Те изгарят най-бързо и лесно. Възможно е да се зачервят дори под чадър или в облачно време, тъй като част от лъчите стига до кожата.

Особено голяма е опасността от изгаряне за бебетата и малките деца. Златният стандарт е те да не се водят на плаж, преди да навършат 3 г.

Прекомерното излагане на слънце в детството увеличава риска от кожен рак през целия живот.

Носенето на дрехи с дълги ръкави и крачоли, избягването на директното слънце между 11 и 15 часа през лятото, търсенето на сянка при престой на открито и редовно прилагане на слънцезащитни средства са основни средства за УВ защита. Фотозащитата трябва да предпазва от ултравиолетовите А и B лъчи (обикновено продуктите с по-висок фактор предпазват и от УВA). Слънцезащитните продукти започват да пазят около половин час след прилагането им и имат сила само 2-3 часа, затова трябва да се подновяват.

ИЗТОЧНИК: EUROMELANOMA.ORG
ИЗТОЧНИК: EUROMELANOMA.ORG