С него държавите излизат на пазара на наркотици

Да се пуши тютюн под формата на цигари, е най-масовата и особено тежка наркомания в света. От всички видове дроги тютюнът внася най-много приходи в държавните бюджети.

Той е растение от сем. Картофови, богато на специфичен за него алкалоид - никотина. Произлиза от Южна Америка. Колумб го открива на Антилските острови през 1492 г., а Америко Веспучи попада на него на остров Маргарита през 1499 г. Кортес го пробва в Мексико през 1519 г. Френският монах Андре Теве пръв донася семената му. През 1560 г. Жан Нико, френски посланик в Лисабон, отбелязва, че тютюневите листа лекуват всички болести и ги изпраща като подарък във френския двор. Под името "тревата на Нико" тютюнът става любим на Катерина Медичи, понеже облекчава мигрената й. Затова бива наричан и "тревата на кралицата".

През XVI век употребата му се разпространява в Европа, а през Османската империя - и в Азия и Африка. От XVII в. тютюнът вече се отглежда локално и става универсален продукт. Отогава се надигат и първите гласове срещу употребата му. В Англия се смърка и пуши от всички слоеве с вяра, че тютюнът притежава лечебни свойства. Крал Джеймс I обаче го преценява като "отвратителен за очите, неприятен за носа, опасен за мозъка и смъртоносен за белите дробове". През 1618 г. той екзекутира Уолтър Райли, задето е внесъл тютюн от Вирджиния. По това време в ислямския свят пушачите са наказвани със смърт или са им отрязвали носа и устните. Русия също наказва новия порок със смърт, а папа Урбан VIII отлъчва пушачите от църквата.

Във Франция обаче пушенето има друга съдба. През 1621 г. Ришельо гениално прозрял големия фискален ефект от тютюна и наложил първите такси. През 1674 г. Колбер въвежда държавен монопол при продажбата на тютюн, възстановен от Наполеон през 1811 г.

Никотинът е изолиран от химика Никола Воклен през 1809 г. Съдържанието му е 0,4% в корените, 8% в листата и 0% в семената на тютюна. В състава на тютюна има още 60 вещества.

Листата му се берат и изсушават. Никотинът в тях се окислява на въздуха и придобива специфичен мирис и вкус. Кафявите тютюни (15% от световното производство) се сушат на въздух или огън. Влагат се във френски цигари. Светлите (40% от световния добив) се сушат на горещ въздух. С тях се правят цигари с "английски" или "американски" вкус. Те се използват и за ароматичните смеси "Мериленд", ценени много в Ориента и Азия.

Първата цигара е свита с хартийка от вестник от турски войник по време на Кримската война. Този начин на пушене на тютюна бързо става моден сред войниците от воюващите армии и е пренесен от тях в родните им страни. Пушенето става много популярно във войската и постепенно се превръща в социален бич без прецедент в цял свят.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*