Ако се яде мазна риба, менопаузата се забавя с 3 години. С ядене на макарони и паста обаче тя подранява, показа британско изследване.

То е първото, което търси зависимост между начина на хранене и настъпването на менопаузата. Проведено е от екип от университета в Лийдс с над 14 000 жени, при които менопаузата е настъпила средно на 51-годишна възраст. Но при жените, които всекидневно консумирали мазни риби като сьомга, скумрия и сардина, тя се е забавила с 3 години.

Установено е също, че всекидневната порция паста и ориз кара менопаузата да подрани с 18 месеца.

Статия за изследването е публикувана в сп. "Епидемиология и обществено здраве". От нея става ясно, че данни за участничките в него са събирани за период от 4 години. През това време над 900 от тях на възраст над 40 г. са навлезли в менопауза.

Най-ефикасни в отсрочване на менопаузата се оказват мазните риби. Учените изчисляват, че дневна порция от 90 грама риба отлага менопаузата с 3 години и 4 месеца. Подобен ефект има и консумацията на пресни бобови растения като фасул и грах. Порция от 90 грама дневно от тях забавя менопаузата с 1 година.

При вегератианките менопаузата идва средно с 1 година по-рано в сравнение с жените, които ядат месо.

Забавящ ефект има и увеличеният прием на цинк и на витамин В6, сочат учените. Според тях ефектът и при рибата, и при бобовите храни се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в тях, което способства да се задържи месечният цикъл.

Жените с ранна менопауза са по-податливи на сърдечни болести и може да развият остеопороза. При по-късна менопауза пък расте рискът от рак на гърдата, на матката и на яйчниците.