Всички знаят, че червеното вино е полезно за сърцето заради съдържащия се в него ресвератрол. Доказано е: ако се пият 2 чаши вино на ден, рискът от инфаркт намалява с 30%. Дали обаче сте наясно с някоя от изброените по-долу още 7 ползи от пиенето на червено вино?

1. Пази от кариес

Пиячите на червено вино понякога се оплакват от т.нар. вампирска уста, ако са препили. Това оцветяване се дължи на танините във виното. То обаче се оказва полезно за зъбите. Испански учени са потопили бактерии от зъбната плака в различни течности, за да видят колко ще издържат. Оказва се, че червеното вино ги изтребва най-ефикасно.

2. Подобрява равновесието

Ако се спънете, след като сте пили червено вино, явно сте забравили как се ходи. Опити с мишки са показали, че приемът на ресвератрол значително подобрява баланса им и прави походката по-сигурна при старите мишки. Смята се, че той има същия ефект и при старите хора.

3. Пъди акарите

В леглото на човека се въдят едни невидими гадинки, които се хранят с кръвта му - акарите. Ако обаче той е изпил 2 чаши червено вино, преди да си легне, акарите вече не я харесват. Така че, ако ви е домързяло да си изперете чаршафите, чрез виното можете да ги пропъдите.

4. Изостря ума

Който пие по чаша червено вино на ден, е по-малко застрашен от старческа деменция, особено от алцхаймер. Според немски учени от Института по ментално здраве в Манхайм рискът спада с 30% при пиячите в сравнение с трезвениците. Установено е след 3-годишно наблюдение.

5. На родилките им е по-леко

Не го е казала модерната медицина, а баща й Хипократ: Той е давал червено вино на бременните за по-лесно раждане и е лекувал с него летаргия и диария.

6. Вталява

Жените, които редовно пият по чаша вино по време на хранене, не напълняват в зряла възраст.

7. Удължава живота

Ресвератролът в червеното вино поглъща молекулите, които предизвикват възпаления, както и съставки в кръвта, които влияят на синтеза на инсулин. Тези 2 ефекта от него удължават живота, но само ако виното се пие умерено.