Когато медицината вдигне ръце, защо да не потърсиш надежда в Бразилия?

Изобщо не вярвам на екстрасенси, но според мен онкоболната Теодора Маджарова е постъпила много по-интелигентно от Стив Джобс, гениалния създател на “Епъл”. Жената първо изчерпва всички възможности на сериозната медицина и чак тогава потърсва бразилския шаман. Това е нормална и правилна постъпка. Какво друго ѝ остава?

Грешката ѝ е, че е тръгнала да си търси лечители чак в Бразилия. В България колкото искаш шамани и не всички са пълни шарлатани.

За разлика от Теодора гениалният Стив Джобс първо решава да лекува току-що открития си рак на панкреаса с нестандартни методи, които научава от интернет: акупунктура, плодови сокове, посещения при екстрасенси и други шашми. Така изгубва около 9 месеца, през които е могъл да се подложи на хирургична намеса и химиотерапия. Според специалистите, ако бе започнал правилното лечение по-рано, вероятно би се излекувал или поне би удължил живота си с още десетина години.

От друга страна, ако Стив Джобс постъпваше като другите хора, нямаше да ги има “Епъл”, айфоните и още много други чудеса. Съвсем естествено за неговия характер е да избягва утъпканите пътища. След смъртта му Америка бе в траур, но не забелязах някой да предлага някаква забрани и нови закони.

При нас е обратното – щом народът научи за отчаяния опит на Теодора да се спаси, из медиите бликна обичайният гняв към виновниците и заваляха призиви за нови и нови закони, забрани и присъди. Сега на мушката са екстрасенсите, лечителите, знахарите, билкарите и други парамедицински самодейци. Като че ли ако не бяха те, българското здравеопазване щеше да цъфне и да върже.

Но тъй като здравеопазването е безсилно, какво право имаме да забраняваме една последна илюзия? А защо разгневената будна общественост не обръща внимание, че по телевизиите от сутрин до вечер се рекламират закуски и напитки, които гарантирано вдигат нивата на инсулина, а оттам водят и до диабет, сърдечни болести, рак и пр.?

Това са истински, доказани убийци, но на никого не му хрумва, че трябва да се забранят. Затова пък всички медийни будители се нахвърлят на екстрасенса – екскурзовод Кармен Лазарова, която организирала посещението на Теодора при бразилския медиум Жоао де Деус (Йоан от Бога), който според мен просто продава надежда на отчаяните.

Истинската му фамилия е Де Фария, подобно на онзи абат, който помага на Едмон Дантес (граф Монте Кристо) да избяга от замъка Иф. Според легендата Жоао е аватар на над 30 духовни лечители, които приживе са били доктори, светци и психолози. Сега те лекуват чрез него отчаяните души, както Исус е вдигал от гроба мъртвите. И ако болният повярва и се вживее дълбоко в този мит, нищо чудно да получи някаква полза. Чудеса наистина стават, макар и изключително рядко. Но когато станат, внушението играе решаваща роля.

Медицинската наука показва, че внушението може да регулира човешката биохимия. И в това няма никаква мистика. Както знаем, една от трите основни причини за рака е стресът. Стресът предизвиква високи нива на хормона кортизол, който от своя страна подготвя организма за бой или бягство, като вдига нивото на глюкозата в кръвта, а с това и нивото на инсулина. Видели сте например я смъртен враг, я лъв. Трябва или веднага да нанесете силен удар, или трябва да се покатерите светкавично на най-близкото дърво. Благодарение на хормоналния взрив получавате небивала сила. Но ако стресът е продължителен, постоянните емисии на кортизол и инсулин водят най-различни заболявания.

Очевидно бумът на рака в последните години е заради огромния стрес от прехода – постоянен страх за работното място, за неплатените заплати, парното, тока, неуспехите на любимата партия и т.н. Това е цената на демокрацията. Каквото и да смятаме за комунизма, тогава животът поне беше сигурен, докато сега никой не знае какво го чака утре. Освен фолкпевиците, разбира се.

Затова екстрасенсите са необходими по време на преход. Доказано е, че високите нива на кортизол могат да се свалят чрез медитация, йога и внушение. Това едва ли може да излекува рака, но със сигурност помага. Ако внушението се съчетае с радикална смяна на начина на живот и на хранене, кой знае - може да се стигне до ремисия на заболяването и дори до излекуване. Случва се, макар и веднъж на 1000 пъти. И щом няма друга надежда, защо човек да не опита?

Мистиката помага не само на хората, но и на министерствата. Например Министерството на отбраната свали стреса от прехода с помощта на Царичинската дупка, в която търсеше някакво извънземно двуполово същество. Кой знае, може и да е скрило в дупката досиетата. Важното е, че успя да свали нивото на стреса.

Според мен грешката на Теодора е, че е отишла чак в Бразилия. За да усетиш пълната хипнотична мощ на Жоао де Деус, трябва португалският да ти е роден език, и то в неговия бразилски диалект. Ако словото му стига до теб чрез преводач, въздействието вероятно намалява поне 10 пъти. И ако шансът е 1 на 1 милион, така става 1 на 10 милиона.

Друг е въпросът, че като българка Теодора е възпитана в по-материалистична култура и трудно може да бъде завладяна от католическия мистицизъм на Жоао. Според православната догма неговите 30 задгробни лечители най-вероятно са демони. С други думи, силното подсъзнателно внушение трябва да стъпи върху българските “архетипи”, а не върху бразилските. Затова Теодора според мен е трябвало да потърси някой Жоао на родна земя.

Познавах хора, които се излекуваха от неизлечими болести с помощта на знахари и билкари. Виждал съм и удивителни народни лечители без никакво медицинско образование. Когато бях млад репортер във в. “Антени”, в редакцията дойде един ням билкар. Той само поглеждаше човека буквално за секунда и написваше върху лист от какво е болен. Впоследствие се разбра, че всичките му над 20 диагнози са били перфектни. Освен това предписа сложни билкови рецепти, които никой така и не успя да спазва дълго време. Народната медицина е сложна и изисква воля и постоянство, които не са присъщи на журналята.

Въпреки това тя е едно богатство, което днешното българско здравеопазване няма никакво морално право да забранява. Най-малкото тя може да помогне на хората да живеят здравословно, за да не се стига до рак. В крайна сметка всичко зависи от самия човек – интелигентният лесно надушва шарлатаните, а недотам интелигентният слуша съветите на по-умния от него.

Това е дълбоко лична сфера, в която бюрокрацията не би трябвало да се меси според мен. И ако медицината е вдигнала ръце и на човек му остават само няколко месеца живот, защо да не потърси малко надежда? Кой има правото да му забрани?